A Zsidó Világkongresszus a palesztin államiság megszavazásáról

2024. Május 14. / 10:44


A Zsidó Világkongresszus a palesztin államiság megszavazásáról

– Sürgetjük az ENSZ-t és szerveit, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek mindkét felet visszaültetik a tárgyalóasztalhoz – olvasható Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének közleményében, amely az ENSZ Közgyűlésének a palesztin államiság jóváhagyását megszavazó, május 10-i döntésére reflektál. A voksoláson 143 állam igennel szavazott, 9 nemmel, 25 pedig tartózkodott.

„Az ENSZ-közgyűlésnek a palesztin államiságról szóló, elhamarkodott szavazása eltereli a figyelmet azokról az alapvető erőfeszítésekről, amelyek a kétállami megoldást akadályozó, kritikus kérdések megoldását szolgálják. Az október 7-i támadás-sorozat határozott emlékeztő arra, hogy a joggal terrorista szervezetnek minősített Hamász nem játszhat szerepet a palesztin nép jövőjében.

A Zsidó Világkongresszus következetesen támogatta a kétállami megoldásról szóló izraeli-palesztin tárgyalásokat.  A valódi békét azonban nem lehet kívülről kikényszeríteni; azt közvetlen tárgyalások útján kell elérni, amelyek során a palesztin társadalom határozottan elutasítja és kirekeszti az olyan elfogadhatatlan feleket, mint a Hamász.

Létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség ne csak a szimbolikus gesztusokat részesítse előnyben, hanem a valódi békét elősegítő, érdemi cselekvéseket is. Ez magában foglalja a gázai túszok kérdésének sürgős kezelését és a Hamasz által jelentett, folyamatos fenyegetéssel való szembenézést.

Sürgetjük az ENSZ-t és szerveit, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek mindkét felet visszaültetik a tárgyalóasztalhoz. Elő kell segíteni a párbeszédet egy olyan tartós megállapodás érdekében, amely megakadályozza, hogy szélsőséges csoportok kisiklassák a palesztin ügyet.”

Ronald S. Lauder
a Zsidó Világkongresszus elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Élj általuk..." (boldogan)
2024. Május 09. / 09:35

„Élj általuk..." (boldogan)

Zsidó világ
A széder-est varázsa
2024. Április 25. / 09:13

A széder-est varázsa

Zsidó világ
Mazsihisz-delegáció a Beeri kibucban (videó)