A Fradi sztárfocistája, Tokmac Nguen üzeni egy videóban:  egy család vagyunk

2020. November 18. / 09:07


A Fradi sztárfocistája, Tokmac Nguen üzeni egy videóban: egy család vagyunk

Hazánk egyik legpatinásabb, legeredményesebb, nemzetközi szinten is számon tartott sportegyesülete, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) – követve a Chelsea és a Dortmund példáját – csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus elleni nemzetközi kampányához.

A harminchárom ország kormánya által működtetett nemzetközi szervezet fő feladata a holokauszt emlékezetének fenntartása és az antiszemitizmus elleni fellépés. E célból 2016-ban kidolgoztak és a tagországok kormányai számára elfogadásra ajánlottak egy úgynevezett antiszemitizmus-definíciót, amely részletesen taglalja mi tekinthető zsidók ellen irányuló gyűlöletnek. A magyar kormány 2019. februárjában fogadta el és hirdette ki ezt, most pedig a legrangosabb európai futball ligában szereplő FTC is deklarálta, hogy magáévá teszi a dokumentumban foglalt elveket.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, levélben köszönte meg az FTC elnökének, Kubatov Gábornak a bátor és példaértékű lépést. 

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel vettem hírét, hogy a Ferencvárosi Torna Club (FTC) csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus elleni nemzetközi kampányához és deklarálta, hogy elfogadja az antiszemitizmus-definíciójában foglalt elveket. Az FTC mindig fontos szerepet játszott a magyar sportéletben, ami jelentős felelősséggel jár. 

A Ferencváros történetéből számtalan nagyszerű sportembert ismerünk, köztük azt a Tóth Potya Istvánt, aki a 2. világháború alatt részt vett a nemzeti ellenállási mozgalomban, társaival üldözött zsidókat mentett, majd maga is mártírhalált halt.

Mindannyian tudjuk, a ’90-es évektől nagy utat tett meg az FTC, a Mazsihisszel és a Zsidó Világkongresszussal (WJC) közösen szervezett emlékezésig Tóth Potyáról, a Maccabi Tel-Aviv elleni labdarúgó Európa Liga-selejtező mérkőzés előtt. Az Üllői úti megemlékezés jelezte, hogy léteznek közös értékeink, amelyek összekötnek bennünket, legyen szó sportról vagy társadalmi felelősségvállalásról.

Példaértékűnek tartom azt a nyitottságot és elkötelezettséget az intolerancia elleni közdelemben, amit az elmúlt években tapasztalhattunk az FTC vezetése részéről. Köszönet illeti ezért az egész Fradi-családot, a klubvezetést

Üdvözlettel:

Heisler András
elnök


A Fradi sztárfocistája, Tokmac Nguen üzeni egy videóban: egy család vagyunk 

A Fradi férfi labdarúgócsapatának kiválóságát, Tokmac Nguent követve a klub több sportolójával is találkozunk, különböző helyszíneken és más környezetben, ezzel is erősítve, hogy a Ferencvárosnál mindenki összetartozik, nem számít, honnan jött, vagy hogy min ment keresztül. A csapat norvég támadója ellátogatott egy sétafoci-edzésre, hogy az idősebb generációval találkozzon. A sétafoci legfontosabb szabálya, hogy tilos futni, így a szépkorúak számára is újra játszhatóvá varázsolja ezt a csodálatos sportágat.

Hogy a fiatalabb generáció is képviselje magát, Tokmac egy Fradi Suliga eseményen is jelen volt. A Fradi Suliga a ferencvárosi iskolák és amatőr sportegyesületek között rendez focibajnokságot.

A játékos együtt edzett a többszörös magyar bajnok paraerőemelővel, Sas Sándorral, és együtt dekázott a női labdarúgócsapat jamaikai-kanadai csatárával, Tiffany Cameronnal. Tokmac megismerkedett az ökölvívó szakosztály vezetőjével, Kótai Mihállyal, s ellátogatott az Erste Liga-címvédő és Magyar Kupa-győztes, magyar bajnoki címet szerzett jégkorongcsapat edzésére is.

A Mazsihisz.hu kapcsolódó írása ide kattintva olvasható Együtt emlékezett a mártír fradistára a Mazsihisz és az FTC címmel.

(Címlapkép: Fradi.hu) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek