Együtt emlékezett a mártír fradistára a MAZSIHISZ és az FTC

2018. Július 13. / 09:39


Együtt emlékezett a mártír fradistára a MAZSIHISZ és az FTC

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közös megemlékezést tartott Tóth Potya Istvánról (1891-1945), az FTC legendás játékosáról és edzőjéről, aki a vészkorszakban több száz zsidót mentett meg, üldözöttek sokaságát bújtatta. Maga Tóth Potya István azonban nem élte túl a világégést: 1944-végén elfogták, felelősségre vonták az üldözöttek megmentése miatt, és 1945 januárjában a nyilasok kivégezték.


A megemlékezést a Ferencváros és az izraeli Maccabi Tel-Aviv labdarúgó csapat Európa-liga selejtezőjének csütörtöki mérkőzése előtt rendezték meg a Groupama Arénában lévő, 1985-ben alapított, és három éve hivatalos állami múzeumi rangra emelt Fradi Múzeumban. A rendezvényen részt vett Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke, Ben Mansford, Maccabi Tel- Aviv vezetője, Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus (WJC), azaz a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora, valamint Tóth István, a legendás mártír sportember unokája.

A rendezvényen Heisler András elmondta: ha majd egyszer mindenki rájön, hogy nincs mód elválasztani a magyart a zsidótól, nem lehet többé magyar antiszemitának lenni. A nagy hászid mester, a breszlovi Náhmán rabbi szavait idézve az elnök úgy fogalmazott: a világ keskeny híd, és keskeny hídon járni mindig kockázatos, minden lépésünkhöz bizalomra van szükség. Hozzátette: bízhatunk a Teremtőben, de közben bíznunk kell magunkban és másokban is. Igaz, hogy a bizalom mindig megelőlegezett, de nélkülözhetetlen a hétköznapi élet minden döntéséhez, így az antiszemitizmus elleni küzdelem is, bárhogyan csináljuk, csak a bizalom hídjainak építésével lehetséges – mondta.

A Mazsihisz elnök beszéde végén – az erre az alkalomra készült, „A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN” feliratú és a sportember arcképével ellátott pólót adott át az unokának. Az EL- selejtezőre kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az edzőre és embermentőre.

fradi_2.jpg

A megjelentekhez szólt Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója, aki azt mondta: nagyon fontos, hogy a mai fiatalok ne csak a csapat aktuális sztárjait ismerjék, de az olyan példamutató erkölcsiséggel rendelkező egykori fradistákat is, mint Tóth Potya István volt. Örömét fejezte ki, hogy a megemlékezésre készülve előkerültek a nagy edző 1925-30 között vezetett naplói, amelyekből egy modern felfogású, sportszakmailag rendkívül felkészült és tudatos szakember képe bontakozik ki.

Az edző unokája, Tóth István az egybegyűlteknek elmondta: nem ismerhette személyesen a nagyapját, s habár a családban sokat meséltek róla, számára egy élet kellett ahhoz, hogy megértse, ki is volt ő. Hozzátette: a nagyapja személye mintaként szolgálhat azok számára, akik hasonló eredményeket szeretnének elérni a maguk területén.

Igor Ujhazi, a WJC antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora többek között azt mondta: az antiszemitizmus, a kirekesztés veszélyes a sportban és a társadalomban, és mi közös felelősségünk, szurkolóké és csapatoké, hogy megálljt parancsoljunk ennek az erősödésének. Ezt alátámasztja, hogy a Fradi Múzeumban tartott megemlékezés része a WJC és a világhírű Chelsea angol labdarúgóklub diszkrimináció ellenes kezdeményezésének.

fradi_3.jpg
Fotók: Szentgyörgyi Ákos


A rendezvényen Tóth Potya István edzői és emberi erényeit Andreides Gábor történész méltatta, és levetítettek egy rövidfilmet is, amely a legendás edző pályafutását összegzi. Az alkotás megtekinthető az FTC honlapján.

A mostani megemlékezés része a Zsidó Világkongresszus és az angol Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés ellenes kezdeményezésének.

K. Zs.

További fotók az eseményről ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek