286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében

2020. Július 28. / 13:36


286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében

A pincét a háború után újra használni kezdték, de senki sem tudott arról, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt. Főként nők és gyerekek holttestére bukkantak az ukrajnai Satanov városka piactere alatti pincében. Satanov 230 kilométerre fekszik a nyugat-ukrajnai Lemberg városától, ahol jelentős zsidó kisebbség élt a holokauszt előtt – olvasható a Kibic magazin honlapon.

A Satanov városában valaha szervezett zsidó közösség működött, ahol a zsidó felvilágosodásként is emlegetett Haskalah mozgalom számos úttörője – Isaac Satanow, Menachem Mendel Lefin és Alexander b. Zevi Margaliot – élt egykor. A Haskalah a közép- és kelet-európai zsidók intellektuális mozgalma volt, amely hatással volt a nyugat-európai zsidókra és a muszlim világra is. Hatása nagyjából az 1770-es évektől 1881-ig, a zsidó nacionalizmus kibontakozásáig tartott.

A németek 1942 májusában szivárogtak be a városba, és 800 embert – főként zsidókat – öltek meg.  Közülük 286 embert két elszeparált pincehelységben elgázosítottak a jpost szerint, amely a Ynet portálra, és a városba visszatérő szemtanúk visszaemlékezéseire és KGB forrásokra hivatkozik.

A pincehelységeket megnyitották a háború után, de a holttestek ott maradtak, és semmi nem jelezte, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.

A helyi zsidó közösség hosszú harcot folytatott annak érdekében, hogy a pincehelyiségek a tulajdonába kerüljenek. 2019-ben kezdődtek a helyszínen kutatások, majd egyesével kerültek elő a meggyilkoltak csontjai és ruhadarabjai. A törmelékek között egy mezüzét is találtak, amely arra utal, hogy a pince feletti lakás egykor egy zsidó családé volt.

A halottak maradványait összegyűjtötték és a város ősi zsidó temetőjében fogják őket örök nyugalomra helyezni.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek