Ma van a hatnapos háború évfordulója

2020. Június 05. / 09:15


Ma van a hatnapos háború évfordulója

1967. június 5-én kezdődött a 20. század egyik legrövidebb fegyveres konfliktusa, a harmadik izraeli háború, ismertebb nevén a hatnapos háború. Izrael háromfrontos küzdelmet folytatott három arab állam, Egyiptom, Szíria és Jordánia ellen.


Ekkorra a térség már két fegyveres harcon volt túl. Izrael komoly fenyegetésként értékelte, hogy az arab országok egyre szorosabb együttműködésről tettek tanúbizonyságot – az aggasztó fejlemény a zsidó hadvezetést a hadsereg fejlesztésére, valamint új hadászati terv kidolgozására sarkallta. Az izraeliek a megelőző csapásokra és a meglepetésre alapozták a stratégiájukat, a háborúban nagy szerepet szántak a légierőnek és a hírszerzésnek. A légierő elsődleges feladata a „Galamb” hadművelet keretében az egyiptomi, szíriai és jordániai repülőterek megsemmisítése volt.

1967. június 3-án az izraeli Kneszet megszavazta a „megelőző háború” megindítását. Indokként az Akabai-öbölbeli szabadhajózást és a szír, jordániai, egyiptomi katonai fenyegetés megszüntetését jelölték meg. Június 4-én az izraeli hadsereg befejezte a felvonulást az egyiptomi határra, másnap reggel 7 órakor a légierő megkezdte az egyiptomi repülőterek bombázását.

A háború végére Izrael megszerezte a Golan-fennsíkot, a Sínai-félszigetet, Ciszjordániát és Jeruzsálem óvárosát, mintegy 68,500 km –nyi területet. Izrael hadserege minőségi fölényt élvezett az Arab Liga erőivel szemben. A háború alatt nagy szerepet szántak a légierőnek és a hírszerzésnek. Az első órákban a három arab ország közti kapcsolat megszakadt, az arab légvédelmet sikerült megbénítaniuk, csapataikat pedig dezinformálni.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek