Izrael: Netanjahu és Ganz vitája újabb választásokhoz vezethet

2020. Augusztus 08. / 21:17


Izrael: Netanjahu és Ganz vitája újabb választásokhoz vezethet

Napirend meghatározása nélkül hívták össze a vasárnapi kormányülést Izraelben Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter és jövendő miniszterelnök egyre mélyülő vitája miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A Ganz vezette Kék-Fehér párt ragaszkodik a koalíciós egyezményben a Likud akkori kérésére meghatározott két éves költségvetéshez, ami 2020-ra és 2021-re szabályozná a kormányzat pénzügyeit, a Netanjahu vezette Likud viszont külön költségvetést követel 2020 hátralévő hónapjaira, és 2021-re. Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére, mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell ebben a kérdésben.

A 12-es televízió politikai szakértői szerint Netanjahu ismételt választásokat szeretne, mert abban bízik, hogy ezúttal az általa vezetett jobboldali-vallásos tömb képes lesz megszerezni a százhúsz tagú kneszet mandátumainak több mint felét, és új kormányt tud alakítani a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-Fehér párt nélkül, amely megszerezte az igazságügyi minisztériumot a koalíciós egyezkedésben.

Januárban kezdődik a miniszterelnök korrupciós pere, hetente háromszor tartanak majd tárgyalásokat, és Netanjahunak egyelőre nincs jogi képviseletét ellátó ügyvédi csoportja. A tévé szakértői szerint nem világos, hogy miként tervezi védelmét.

Ha a Kék-Fehér párt kezében marad az igazságügyi tárca, akkor januárban minden bizonnyal megkezdődik a tárgyalási szakasz, a bizonyítási eljárás, a tanúk meghallgatása, akiknek vallomásait várhatóan nagy terjedelemben taglalja majd a média.

A gazdasági szakemberek és a pénzügyi tárca a gazdasági stabilitás érdekében a hosszabb távú tervezést, a két éves, 2021 végéig terjedő változatot javasolja, de az sem oldaná meg hosszú távon a politikai válságot, ha a Kék-Fehér elfogadná a Likud álláspontját a külön 2020-as költségvetésről. Ebben az esetben ugyanis a jövő évben ismét döntetni kell a 2021-es költségvetésről, és ha nem születik megállapodás, akkor  automatikusan új választásokra kerül sor, még mielőtt a koalíciós egyezmény szerint novemberben Ganz átvenné az ország irányítását.

Az ultraortodox pártok azonnal megegyezést sürgetnek, mert vallásos intézményeik fenntartásához szükségük van a kormányzati pénzekre. Netanjahu maga mellé állításukért rendkívüli keretet ígért nekik a költségvetéstől függetlenül, Ganz pedig ugyanezen okból a vitatott katonai besorozási törvény számukra kedvező változatát helyezte kilátásba számukra.

A 13-as kereskedelmi televízió csütörtök este közzé tett közvélemény-kutatása a Likud és a Kék-Fehér népszerűségének közös csökkenését mutatja. Ha most tartanák a választásokat, a Likud  mindössze 29 parlamenti helyet kapna szemben a márciusban szerzett 36-tal. A Kék-Fehér tovább folytatja összeomlását, mindössze nyolc mandátumot kapna a jelenlegi 14 helyett.     Velük szemben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság kezelése fölötti elégedetlenség, és a folyamatos Netanjahu és kormányellenes tüntetések nyomán egyaránt 19-re emelkedett a Jaír Lapíd vezette, korábban a Kék-Fehér részeként működő Van Jövő (Jes Atíd) párt, és a Naftali Bennet vezette jobboldali Jobbra (Jamina) párt honatyáinak száma, noha ez utóbbi márciusban csak 5 helyet szerzett. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Szélsebesen csökken az antiszemitizmus Malajziában
Zsidó világ
Egy zsinagóga fizikai kapcsolódása a szellemi régiókhoz
Hírek, lapszemle
Átadása óta most először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga

Kommentek