Rugási Gyula új kötete: Mózes és a könyv

2020. November 18. / 14:54


Rugási Gyula új kötete: Mózes és a könyv

Megjelent Rugási Gyula professzor új kötete, amely a bevezetőn és a függeléken kívül hat tanulmányt tartalmaz, a könyv felelős szerkesztője Tóth-Czifra Júlia volt. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanárának, a Szent Pál Akadémia tanszékvezetőjének fő kutatási területe az ókeresztény teológia és görög filozófia, hebraisztika, középkori zsidó filozófia, újszövetségi exegézis, XX. századi filozófiatörténet. 


Rugási Gyula professzor új könyve a Pesti Kalligram gondozásában jelent meg, a kötetben a következő tanulmányok olvashatók: Mózes és a könyv; Pellai Arisztón (Portrévázlat a II. századból; Tíz történeti tétel a gnózisról; Vénusz virrasztása; A láthatatlan képmás (Szubjektív észrevételek az ikonteológia antik gyökereiről); Száműzött jelen (Szolid töprengések – Gábor György könyve nyomán). 

6710496_5.jpg

Részlet a könyborítóról:
„Senki sem menekülhet a kinyilatkoztatás nyelvének e túláradó hatalma elől, még az sem, aki azt hiszi, hogy menekülésre semmi oka. Már csak azért sem, mert ahogy a kinyilatkoztatott Tan, úgy a szóbeli Tan időtlenül tornyosuló felhője s maga a könyvvilág sem tűr meg önmagával kapcsolatban semmiféle személytelen viszonyt, ahogyan ez például a tudományhoz, a mitológiához, a filozófiához, avagy általában a vallásokhoz mérten lehetséges. Különös, hogy ilyenkor még a főállású exegéta, hagyományos megítélés szerint "holt nyelvek tudója" sem járhat el másképpen; számára minden halott nyelv él."

Rugási Gyula 1954-ben született Kaposváron. Szakképzettsége: klasszika-filológia, filozófia, teológia. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanára és a Szent Pál Akadémia tanszékvezetője. Oktatási-kutatási területei: antik filozófiatörténet, patrisztika (ókeresztény teológia és irodalomtörténet), hebraisztika, középkori zsidó filozófia. Számos kötet szerzője, szerkesztője.

A kötetről honlapunkon később bővebben beszámolunk.

(Fotó: Pexels/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek