Jeruzsálemben kiderült egy „rabbiról", hogy keresztény misszionárius

2021. Április 26. / 13:09


Jeruzsálemben kiderült egy „rabbiról", hogy keresztény misszionárius

Egy, az ultraortodox zsidó közösség által támogatott és segített amerikai család tagjairól kiderült, hogy nem is zsidók, sőt, az apa „fedett állásban” lévő keresztény misszionárius. A magát kohanita rabbinak beállító családfő tevékenységét a Beyneynu nevű civil szervezet leplezte le, amely az Izraelben működő misszionáriusokat ellenőrzi.

Egy jeruzsálemi ultraortodox zsidó közösséget sokkolt a bejelentés, miszerint egyik prominens tagjuk nemhogy nem zsidó, de igazából keresztény misszionárius. 

Az izraeli Beyneynu civil szervezet azt állítja, hogy évek óta figyelték a „fedőállásban” tevékenykedő férfit, s azért álltak elő éppen most a leleplezéssel, mert az egyik lánya hittérítésbe kezdett az iskolában. Az izraeli média kiderítette a szóban forgó illetőről, hogy kohanita rabbinak adta ki magát, és körülmetéléseket is végzett „mohélként”. 

A családról kiderült, hogy az amerikai New Jersey-ből jött keresztények, akik hamis zsidósági igazolással telepedtek le a Szentföldön. A férfi felesége (aki rákos megbetegedés következtében már elhunyt) azt állította magáról, hogy holokauszttúlélők lánya. Az álrabbiról kiderült az is: egy amerikai televízióban tíz éve még arról beszélt, hogy Jézus a Messiás. 

A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat, és kitart mellette, hogy ő zsidónak született. Habár elismerte, hogy az említett tévéfelvételen ő beszél, azzal védekezett: azóta már „megbánta" a dolgot. 

Az érintett ultraortodox közösség tagjai most úgy érzik, hogy át lettek verve. Többen azt mondták: a család ugyanolyan zsidónak nézett ki, mint bárki más a közösségben, támogatták őket, segítettek nekik, de most azzal kellett szembesülniük, hogy – mint fogalmaztak – „becsaptak minket”.

A The Times of Israel cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek