Izrael Ciszjordániában: Boris Johnson is tiltakozik az annektálás ellen

2020. Július 01. / 11:44


Izrael Ciszjordániában: Boris Johnson is tiltakozik az annektálás ellen

Boris Johnson brit miniszterelnök „Izrael szenvedélyes védelmezőjeként" közvetlenül a legnépszerűbb helyi lap olvasóihoz fordult tiltakozó üzenetével, és a Jediót Ahronót című izraeli újságban érvel ellene, hogy Izrael bekebelezze Ciszjordánia egy részét. 


A nagykoalíciós izraeli kormány pártok közötti megegyezése értelmében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-jén megkezdheti előkészíteni Izrael szuverenitásának kiterjesztését Ciszjordánia egy részére. A Jordán folyó jobb partján fekvő, a nemzetközi közösség által megszállt területnek tekintett Ciszjordániában mintegy félmillió izraeli zsidó él ott épített telepeken, melyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének.

Boris Johnson brit miniszterelnök Izrael barátjaként közvetlenül a legnépszerűbb helyi lap olvasóihoz fordult üzenetével, hogy Izrael álljon el a július 1-jével meghirdetett ciszjordániai annektálástól, mert az veszélyezteti az Izrael és az arab világ közötti kötelékeket, sérti a nemzetközi jogot, és London számára elfogadhatatlan. 

A kormányfő emlékeztetett: mélyen elkötelezett Izrael irányában, fiatalon több hétig önkéntes munkát végzett egy izraeli kibucban, politikusként is mély benyomást gyakoroltak rá látogatásai az országban, részvétele Simon Peresz temetésén, és még Tel-Aviv Rotschild sugárútján is végigkerékpározott a város polgármesterével.  „Izrael szenvedélyes védelmezője vagyok, kevés dolog áll közelebb a szívemhez, mint annak biztosítása, hogy az embereket megvédjék a terrorizmus és az antiszemita uszítás fenyegetéseitől" – hangsúlyozta Johnson. „Izrael biztonságával kapcsolatos elkötelezettségünk megingathatatlan lesz mindaddig, amíg az Egyesült Királyság miniszterelnöke vagyok" – jelentette ki.   

„Izrael örök barátjaként, csodálójaként és támogatójaként attól tartok, hogy az annektálás nem fogja biztosítani Izrael határait, és  ellentétes Izrael saját hosszú távú érdekeivel"- állítja a politikus, aki üzenetében kiemelte, hogy igazságosságra törekszik mind Izrael, mind a palesztinok számára, s hogy a lépés várhatóan Izrael ellen fordítja a kapcsolatok rendezésére törekvő arab államokat is. Az annektálás az angol politikus szerint a nemzetközi jog megsértését jelentené, és reményét fejezi ki, hogy nem hajtják végre. Ha mégis, akkor az Egyesült Királyság nem ismeri el az 1967-es vonalak megváltozását, kivéve azokat, amelyekről a két fél, vagyis Izrael és a palesztinok megállapodtak. 

„Továbbra is hiszem, hogy Izraelnek, a zsidó nép szülőföldjének valódi, tartós biztonságának eléréséhez csakis olyan megoldás vezethet, amely igazságosságot és biztonságot tesz lehetővé mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ez nem lehetséges" – emelte ki a palesztin-izraeli viszály megoldására a tárgyalásokat és a kompromisszumkészséget sürgető brit kormányfő. 

Üzenete zárásában Johnson kijelenti, hogy az annektálás csak távolabb visz az izraeliek és a palesztinok számára egyaránt tartós békét biztosító tárgyalásoktól, s az egyezkedéshez történő visszatérésre szólítja fel a feleket. 

Címlapkép: Boris Johnson a Falnál/The Guardian

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek