Zsidók a világban koronavírus idején: Balla Zsolt lipcsei főrabbi

2020. Április 20. / 19:52


Zsidók a világban koronavírus idején: Balla Zsolt lipcsei főrabbi

A Magyarországról elszármazott, büszkén mondhatjuk, magyar zsidók, mindenhol ott vannak a Földön. Megkérdeztük tőlük, ki hogy viseli közülük ezt a nehéz, de, szerencsés esetben mégis értelmesen átvészelhető időszakot, mivel töltik az időt, hogyan figyelnek másokra és mit terveznek a vírus lecsengése, visszaszorulása utánra.

Elsőnek Balla Zsolt barátunkat, Lipcse ortodox főrabbiját kérdeztük.

Fotó forrása: FacebookFotó forrása: Facebook

Mazsihisz.hu: Hogyan tartja a kapcsolatot a zsidó közösséggel ezekben a hetekben, részt vesz-e online szertartásokon, tanulásokon?

Balla Zsolt: A telefon és az internet hatalmas ajándék. Minden reggel és este Zoomon és Facebookon tartunk imát, még ha ez nem is klasszikus minjen (imaközösség), de komoly lelki segítséget jelent az embereknek, orientálja őket. Rengeteget beszélek telefonon, a közösség tagjaival, a médiával, és mindenkivel, aki bele akar látni, mi történik velünk.

M: A szobafogság óráiban van-e olyan elfoglaltsága, ami gyökeresen új az eddigi szokásaihoz képest? Nekiállt-e megvalósítani régóta halogatott terveket?

BZS: Sajnos nincs rá időm. Érdekes módon a munkateher megsokszorozódott.

M: Volt-e az elmúlt hetekben olyan olvasmány- és filmélménye, amit feltétlenül ajánlana közösségünk számára is?

BZS: A Babiloni Talmud Sábbát traktátusa. Minden nap tartogat valami újat a Dáf Jomi, a napi Talmud-tanulás.  

M: Ki az, akiről példát vesz ezekben a hetekben, milyen lelki-szellemi útmutató szerint igyekszik tölteni a napjait, kihez vagy kikhez fordul tanácsért?

BZS: A rabbiknak is szükségük van rabbira. Nagy szerencsémre nekem is megadatott, hogy olyanokhoz fordulhassak kérdéseimmel, akiknek a tudása sokszorosan túlmutat az enyémen, és élettapasztalataik olyan gazdagok, a háláchát, a zsidó vallás útmutatásait illető tudásuk olyan mély, hogy minden kérdést és problémát képesek új perspektívába helyezni. Az én rebbém Jeruzsálemben él, minden héten beszélhetek vele személyes és közösségi kérdésekben egyaránt. 

M: Mi lesz az első dolga, ha véget ér a járvány, hová megy el, kit látogat meg először?

BZS: Édesanyámat és a közösségem idős tagjait. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A zsidóság elhurcolására emlékeztek Gyulán

Kommentek