Új „Szarvasos” zsidó film Amerikában

2024. Február 09. / 13:56


Új „Szarvasos” zsidó film Amerikában

Egy olyan nyári táborban játszódik, ahol a producer szülei összejöttek, olyanban, mint a mai amerikai mintát honosítva összetéveszthetetlenül magyarrá vált Szarvasunk.

Két barátnő, egy sikeres, egy sikertelen, kínlódó, helyét kereső, visszamegy a maguk régi szarvasi táborába a gyerekekkel foglalkozni, akik, hát akik rosszak. És bajt kevernek feszt. És a két nőnek rengeteg baja lesz egymással is, aztán meg kibékülnek és megoldják, a baj elhárul és minden rendbe fog jönni és a kis rosszcsontok jók lesznek és megszeretjük őket, egymást, mindenki mindenkit és közben van a zsidó nyári tábor, amelyben felnő a kontinens zsidó gyereklakossága, ahol szerelmek szövődnek, nagy barátságok és amely aztán örökre összekapcsol nemzedékeket, mint itt Szarvas, a legsikeresebb zsidó közösségszervezési projekt.

A színészek mind zsidók, szinte, a stáb zsidó, miközben nem kell minden zsidó filmben mindenkinek annak lennie, jó, ha látják belülről, amit csinálnak, a zsidó közösség sokféleségét megjelenítik, egészen az iráni, vagyis perzsa zsidó eredetű Dan Ahdoot-ig, akit Anoush-ként szerethetnek a csodálatos netflixes sorozat, a Cobra Kai rajongói.

Az, hogy azonos etnikumú, identitású legyél azzal, akit játszol, előírásként csacsiság, lehetőségként érdekes. A főszereplők egyike, Sarah Podemski a másik ilyen kísérlet, A rezervátum kutyái című Disney+ sorozatban is szerepel, amely az indián őslakosok életének bemutatása az ő saját szemükkel, bűnügyiből másféle, felnövési történetté válva.

Azt lehet remélni, hogy a „Szarvasos-felnövéses”, útkereső mozi Magyarországra is eljut majd. A mi Szarvasunk mintaképeit, valami Amerikát, valami zsidót onnan mi is érteni fogunk belőle. Várjuk. 

A Kweller írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek