Megmenekül a teljes pusztulástól a kővágóörsi zsinagóga

2020. Április 19. / 17:06


Megmenekül a teljes pusztulástól a kővágóörsi zsinagóga

Idén februárban zárult le az a hosszas jogi procedúra, ami után az épület a Káli medence zsinagógája Alapítvány – Vikor András, Jusztin Ádám, Kelemen Csaba, és Csuhay Attila budapesti üzletemberek – tulajdonába került. Úgy tűnik, ezzel nemcsak megmenekül a teljes pusztulástól, hanem néhány év múlva eredeti állapotában pompázhat – számol be a jó hírről a Szombat folyóirat.

A kővágóörsi zsinagóga 200 évvel ezelőtt a környék legjelentősebb zsidó hitközségének adott otthont. Az életveszélyes, romos állapotban levő műemlék nemrég egy alapítvány tulajdonába került. Az új tulajdonosok célja az épület szakrális és közösségi funkcióinak helyreállítása mellett az, hogy a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik helyszínévé váljon – írja a Welovebalaton.hu.

„Mindannyian nagyon szeretjük és kötődünk a Balaton-felvidékhez, évtizedek óta itt van nyaralónk, és a zsidó közösséghez is kötődünk a Maccabi VAC zsidó sport és társadalmi szervezet tagjaiként. Vérzett a szívünk a zsinagóga állapota miatt” – kezdte az ingatlanvásárlás történetét a telefonos interjúban Jusztin Ádám. „Sikerült megtalálnunk Andrással az akkori tulajdonost, és egy hosszú tárgyalássorozat után sikerült megvásárolni a zsinagógát.”

Fotók: Kőrösi Tamás / We Love BalatonFotók: Kőrösi Tamás / We Love Balaton

Nagyon sokan akarták már ezt az épületet megmenteni és újjávarázsolni, folytatta Vikor András. Az előttük járóknak ez nem sikerült, mert nem tudtak megegyezni a gyakran cserélődő tulajdonosokkal. Volt, aki medencés nyaralóvá akarta változtatni az épületet, de ez a műemléki védettség miatt természetesen nem volt lehetséges. Vikor hozzátette: Nincs profitorientált tervünk, a célunk a zsinagóga megmentése és az, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljon.

A következő lépés az lesz, hogy stabilizálják az épület állapotát, majd kezdődhet a felújítás. A cél az, hogy a műemlék a lehető legközelebb kerüljön az eredeti állapotához. Ezt követően egy olyan szakrális teret akarnak kialakítani, ami zsidó vallási és közösségi eseményeknek is helyet adhat, ezenkívül világi, kulturális funkcióval is rendelkezik, a környék kulturális, zenei és képzőművészeti programokat kínáló helyszíneként.

Ehhez a folyamathoz kapcsolódna egy kutatás és egy tárlat is, ami az egykori helyi zsidó közösség múltját és kulturális kapcsolatait mutatja be az érdeklődőknek, egész évben – vázolta a terveket Jusztin Ádám.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin
2020. Június 05. / 13:13

Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin

Megemlékezések
Tanítónak lenni: búcsú Csillag Ferenctől

Kommentek