Benfica: megtörhet a Guttmann-átok? Radnóti Zoltán rabbi áldása segíthet

2020. Július 24. / 12:44


Benfica: megtörhet a Guttmann-átok? Radnóti Zoltán rabbi áldása segíthet

A Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter a Benfica stadionjában megkoszorúzta a klub két magyar legendája, Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát. Budapesti rabbi áldása segíthet feloldani az évszázados Guttmann-átkot.

guttmann-benfica-1.jpg

„Tisztelgés a futballnagyságok előtt. Mi magyarok joggal lehetünk büszkék arra, hogy szinte az összes nagy európai futballnemzet sikeréből kivettük a részünket. A Benfica hét bajnoki címet nyert magyar edző irányításával” – ezt a bejegyzést posztolta Facebook-oldalára Szijjártó Péter, aki lisszaboni hivatalos tárgyalása során ellátogatott a Benfica stadionjába, s megkoszorúzta Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát.

A külgazdasági és külügyminisztert Joao Varandas Fernandes fogadta, s a portugál klub alelnöke vette át az Estádio da Luzban Szöllősi Györgytől, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövetétől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatójától, Radnóti Zoltántól származó héber, portugál és magyar nyelvű áldást is. Ez – az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem megbízott tanszékvezetője, a zsidó vallásjog kutatója, a népszerű Zolirabbi hozzáfűzött rabbinikus magyarázata szerint – mint egy áldás alkalmas lehet bármilyen átok, így remélhetőleg a Guttmann-átok felülírására is.

Mint a szurkolók között világszerte széles körben ismert, a második, 1962-es BEK-győzelem után a klub megtagadta a fizetésemelést Guttmanntól, aki megharagudott a Benficára, felmondott és megátkozta a klubot: száz évig nem nyernek ezután európai kupát – azóta nyolcszor jutottak döntőbe, és mind a nyolc alkalommal veszítettek.

Forrás: nso.huForrás: nso.hu

A „Guttmann-átok” a világfutball egyik különleges, mindenütt idézett története. Az egyik eset, hogy Eusébio az 1990-es bécsi BEK-döntő előtt elment az osztrák főváros temetőjébe a szakember sírjához, ott könyörgött, de nem járt sikerrel, a Milan 1–0-ra megnyerte a finálét.  A klub vezeklésének újabb állomásaként 2014-ben egész alakos szobrot állítottak a stadion főbejáratánál Guttmann Bélának, amint a magyar mester a két BEK-serleget tartja a kezében. Guttmannt a brit FourFourTwo magazin 2020-ban minden idők 21. legjobb futballedzőjének rangsorolta. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek