Hanuka alkalmából közösségi futást és gyertyagyújtást tartottak Székesfehérváron

2021. December 06. / 12:00


Hanuka alkalmából közösségi futást és gyertyagyújtást tartottak Székesfehérváron

A fény ünnepének alkalmából a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai meggyújtották a nyolcadik, azaz utolsó gyertyát is a Várkörúton található imatermük udvarán. A gyertyagyújtás előtt több tucat futó részvételével rendezték meg a Maccabi VAC hanuka közösségi futást is.

A résztvevőket Barna Ágnes Rozália, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség idén megválasztott elnöke köszöntötte, aki beszédében Neubarth István korábbi elnök munkáját is megköszönte. „A hanuka nemcsak a vallásról szól, egyben egy közösség és egy hovatartozás ünnepe is, ami jelzi: van hova eljönni” – zárta gondolatait az elnök.

székesfehérvár-hanuka-2.jpg

„A legjobb, ami történhetett, hogy egy nagyon vegyes társaság gyűlt össze, és köszönti most a hanukát. Van, akinek a hanuka egy érdekesség, van, aki számára ünnep, és van, aki azt szeretné kifejezni, hogy fontos számára a város és a zsidó hitközség kapcsolata. Ezeket egy dolog köti össze: mindegyik jó szándékú közeledés. Ezek a szándékok, reméljük, hogy összeadódnak és nem csak a szó fizikai értelmében, hanem szellemi és lelki értelemben is tudnak majd világítani itt Székesfehérváron és szerte a világban” – mondta Darvas István főrabbi, majd az úgynevezett szolgagyertya meggyújtása után a hitközség tagjai mind a nyolc gyertyát meggyújtották.

A város és a hitközség kapcsolatát erősítendő Lehrner Zsolt alpolgármester is részt vett a gyertyagyújtáson. Mint elmondta, fontos a városnak a vallási sokszínűség. A város címerében is szereplő nyitott kapu ezt a fajta nyitottságot is jelképezi. A gyertyagyújtás előtt zajlott le a Maccabi VAC hanuka közösségi futás is, amely Székesfehérvár belvárosából indulva négy kilométeres távot ölelt fel. A futás végén minden résztvevő egy különleges befutóérmet kapott, majd a nyolc gyertya meggyújtása után közös fánkozás és beszélgetés vette kezdetét. (A székesfehérvár.hu írása alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek