Címkék

Könyvajánló

Zsidó világ / 2024. Április 17. / 11:56

Megjelent Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem című könyve

– Sokszereplős kollektív emlékezetforrást (zuhatagot) vehetünk kézbe Nádas Pál roppant kutatómunkájának köszönhetően, amelyben több szálon és műfajban testesül meg a magyar és a magyar zsidó nép „kivirágzásának” és „kiszántásának” a „hosszú”, társadalmi-politikai rendszerekben bővelkedő 20. századot átfogó elbeszélése – olvasható a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent mű ajánlójában.

Kultúra / 2024. Március 05. / 17:42

Schein Gábor a Hideg krematóriumról: A halál nem esemény

– Számomra Debreczeni könyve újabb megjelenésének idején, e kétségek és a rémület közepette, még inkább azt bizonyítja, hogy szinte eszköztelenül állunk szemközt a jövővel, és semmi másunk nincs, mint a nyelvi reflexió képessége. És erre szert tenni is milyen nehéz – írja Schein Gábor a 444.hu portál JóBlogján Debreczeni József: Hideg krematórium című naplóregényéről.

Zsidó világ / 2024. Február 20. / 12:23

A Goldberger Alapítvány és a tatai zsidó temető

Mint beszámoltunk róla: a héten tartották a tatai zsidó temető történetéről és évszázados sírköveiről szóló, Legyen lelke Isten árnyékában című e-könyv bemutatóját Tatán. (A könyv ingyenesen innen letölthető.) A rendezvényen Kerti Katalin volt tatai polgármester a tatai és Tata környéki zsidó hagyományok felkutatására létrejött Goldberger Alapítvány tevékenységéről tartott előadást. Ennek szövegét közöljük az alábbiakban.

Zsidó világ / 2024. Február 06. / 09:55

Binjomin rabbi könyvajánlója: Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója)

– Szeretnék bemutatni egy különleges könyvet, melynek fő ereje abban rejlik, hogy jó tanácsokkal tud szolgálni a lehető legkülönfélébb élethelyzetben lévő emberek számára. Ez a könyv a Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója), melyet Mose Cháim Luzzato rabbi írt a 18. században – írja Szántó-Várnagy Binjomin ortodox rabbi, az OR-ZSE rabbija.

Kultúra / 2024. Január 30. / 13:21

Hideg krematórium: új kiadásban Debreczeni József naplóregénye a Soáról

Az 1944-ben Auschwitzba hurcolt Debreczeni József költő-újságíró (1905-1978) naplóregénye, a Hideg krematórium 2024-ben tizenöt nyelven válik elérhetővé, hogy végre elfoglalhassa méltó helyét a holokausztirodalom nagy művei között. A magyar kiadást a Jelenkor Kiadó jelentette meg. A művet Karl Ove Knausgård norvég regényíró így jellemezte: „Egy szemtanú rendkívül erőteljes és mélységesen humánus beszámolója a táborok borzalmairól".

Tudomány / 2024. Január 02. / 14:26

Erős Ferenc emlékére jelenik meg A holokauszt nemzedékei című kötet

A Virág Teréz Traumakutató Csoport 2021. április 15-én rendezett, A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza egy hamarosan megjelenő kötet az Animula Kiadó gondozásában. A mű szerkesztői: Bárdos Katalin, Heller Mária és Vörös Kata.

Kultúra / 2024. Január 02. / 09:03

Egy család, két háború és az igazság keresése

„Túlzás nélkül állítható, hogy Meriel Schindlernek rendkívüli történetet sikerült megrajzolnia, amelyben lepereg két évszázad, lezajlik két háború és megszületik egy családi vállalkozás: a Schindler kávéház. 1922-ben nyílt meg, alig néhány évvel az első világháború szörnyűségei után, és a pazar innsbrucki társasági élet központja lett. És aztán megjöttek a nácik." Az elveszett Schindler kávéház című könyvet ajánljuk Meriel Schindlertől.

Kultúra / 2023. December 29. / 11:37

Budapesti zsidó polgárok – Rózsa Péter könyvajánlója

Amikor egy vadul zsidózó emberrel összeakadok, nem vitatkozom vele, hanem felteszek néhány kérést, hogy például milyen autók vannak a családban, vagy használ-e számítógépet vagy golyóstollat. Majd elmondom neki, hogy a motorhoz tartozó karburátort, a számítógép elvét vagy a golyóstollat egy-egy magyar zsidó embernek köszönheti a világ. Ilyenkor többnyire nagy csönd a válasz

Kultúra / 2023. December 28. / 16:53

Michael Benson: Zsidó gengszterek a nácik ellen

Benson 29 fejezeten keresztül járja végig, hogy a világháború kitörésére alaposan megerősödött zsidó maffia hogyan kezelte saját hatáskörben (félig-meddig Nathan D. Perlman New York-i bíró sugalmazására és engedélyére) az egyre elszaporodó náci vagy náciszimpatizáns amerikai egyletek ügyét. Az, hogy a nácikat végül nem engedték érvényesülni az Egyesült Államokban, javarészt Perlman és a maffia erőfeszítéseinek volt köszönhető – írja a Qubit.

Tudomány / 2023. December 27. / 11:15

Hogyan vált az áruló Júdás (Juda) egy egész nép toposzává?

Fabiny Tamás teológus püspök (címlapképünkön) új könyve tudományos igényességgel dolgozza fel Júdás alakját és a Júdás-jelenség hatástörténetét. Röhrig Géza ezt írja ajánlójában: „a pénzes zacskót szorongató, kampós orrú zsidó nem a Der Stürmer találmánya. Júdást is így ábrázolta a középkor". Mint fogalmaz: Fabiny Tamás munkája bemutatja, hogy „hogyan és kik tették az áruló tanítványt egy egész nép toposzává".

Tudomány / 2023. December 20. / 18:42

Az ember a jövőből: Neumann János feladta a leckét...

Remek könyv a Neumann János – Az ember a jövőből című kötet, Ananyo Bhattacharya brit tudományos író műve, de erős a gyanúnk, hogy a kvantummechanikában jártas matematikusok és fizikusok sokkal jobban élvezik, mint a széles olvasóközönség. Javasoljuk, hogy mielőtt hozzákezdenek, frissítsék fel a fizikaórán tanultakat…

Kultúra / 2023. December 19. / 10:09

Könyvajánló: A legendás Hatvany család el nem múló öröksége

Ha a Hatvany családra gondolunk, akkor elsősorban a nagy irodalmi mecénások, báró Hatvany Lajos és unokatestvére, báró Hatvany Bertalan jut az eszünkbe. A család egyik leszármazottja, Hatvany Helga azonban most olyan családi monográfiát írt, amelyben „irodalmi emlékművet" állított az édesapjának, Hatvany Józsefnek is.