Címkék

Alija

Izrael / 2022. November 14. / 07:32

Több leendő kormánypárt szigorítaná a bevándorlást Izraelben

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt, az ultraortodox Jahadut Hatora és a Sász párt az „unokazáradék” eltörlését követeli, ezzel korlátozva a bevándorlást a zsidó szülőktől született vagy a zsidó vallásra áttért bevándorlókra – írja az izraeli magyar nyelvű Új Kelet a „Jichák Joszef szefárd rabbi követelése – a visszatérési törvény unokazáradékának törlése" című cikkében.

Ünnepek / 2022. Október 31. / 14:42

Ma este beköszönt az alija állami ünnepnapja Izraelben

Hesván hetedikét (Zajin Hesván) az izraeli törvényhozás 2016-ban nyilvánította állami ünnepnappá. Azóta ekkor van Jom HaAlija, vagyis az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így Izraelben ilyenkor – a kneszet döntésének értelmében – állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg az Erecbe hazatérőket.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 17. / 09:11

Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból

Ukrajna lerohanása óta minden nyolcadik zsidó elhagyta Oroszországot, és a folyamat nem áll le - írja a BBC hírére hivatkozva a 444.hu. A Szochnut szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó közösségből idén március óta már 20 500-an alijáztak, sok ezren pedig más külföldi országba költöztek.