Címkék

OR-ZSE

Tudomány / 2023. Május 15. / 11:09

A Jeruzsálem-kérdés, és Izrael kapcsolata az UNESCO Világörökségi Bizottságával

A Jeruzsálem nap alkalmából az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Doktori Iskolája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral közösen nyilvános disszertációfejezet-vitát rendez a zsidó múzeumban május 18-án, csütörtökön délután 5 órától. A vitán Szűcs Tamás doktorandusz doktori értekezésének egyik fejezetét vitatják meg.

Oktatás / 2023. Május 10. / 11:34

OR-ZSE: Hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos diákoknak?

„Ahhoz, hogy befogadó, nyitott és szabad világban éljünk, a tudáson, az ismereten át vezet az út" – hangzott el azon a konferencán, amelyet MI A MANÓ – avagy hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos gyerekeknek? címmel szerveztek a közösségszervező szak oktatói és hallgatói az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). A tanácskozásról Lübeck Judit másodéves hallgató számolt be az OR-ZSE honlapján.

Oktatás / 2023. Május 08. / 14:40

Kabbala és a zsidó misztika feltalálása – Prof. Boaz Huss előadása

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) szervezésében márciusban indult a kabbalakutatás legfrissebb irányait és eredményeit bemutató angol nyelvű előadássorozat. A sorozat következő előadására 2023. május 11-én, csütörtökön délután 6 órakor kerül sor az ELTE BTK Kerényi teremben (Budapest VIII. kerület, Múzeum krt. 4/F), Prof. Boaz Huss: Kabbala és a zsidó misztika feltalálása címmel.

Tudomány / 2023. Május 02. / 19:51

A soá alatt nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az OR-ZSE könyvtárába

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárából származó, a II. világháború során a nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az intézménybe a Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg (HFJS) jóvoltából és szervezésében. Az egyetem képviseletében Balázs Gábor általános rektorhelyettes, Tamási Balázs könyvtárigazgató és Biró Tamás vettek részt azon a rendezvényen, amelyen sor került a könyvek visszaszolgáltatására.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 26. / 18:19

Rabbiavatás: „Amikor te imádkozol, az ajkaidról ezrek és tízezrek szólnak”

Ritka és felemelő esemény helyszíne volt tegnap este a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagóga: ünnepélyesen rabbivá avatták Hercz Dánielt, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) végzett hallgatóját. Az avatáson részt vettek a Mazsihisz vezetői, rabbijai, hívei, az OR-ZSE vezetői és tanárai, továbbá tiszteletét tette Moran Birman, a Zsidó Állam budapesti nagykövet-helyettese, valamint Fürjes Zoltán helyettes államtitkár.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 24. / 10:44

Hercz Dániel: Egy rabbinak a szikár valóságból kiindulva a közösségépítés a legfontosabb

Hercz Dánielt holnap, azaz április 25-én, este 7 órától avatják rabbivá a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet közös rendezvényeként. Ebből az örömteli alkalomból készítettünk interjút Hercz Dániellel.

Oktatás / 2023. Április 19. / 11:31

Kiváló eredménnyel szerepeltek az OR-ZSE diákjai a tudományos diákkonferencián

Nagy örömmel jelentjük be, hogy az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) diákjai kiváló eredménnyel szerepeltek a 36. Országos Tudományos Diákkonferencián (OTDK). Az eseményt 2023. április 12. és 14. között rendezték meg, több helyszíne.

Tudomány / 2023. Április 04. / 14:06

Domán István tanításai életre szóló útmutatót adtak

Az OR-ZSE és a Mazsihisz által dr. Domán István (zc”l) tiszteletére megrendezett emlékkonferencián a hazai neológ rabbikar számos tagja felszólalt. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott emlékülésen – amelynek moderátora és háziasszonya Kiss Henriett, a Rumbach vezetője volt – tiszteletét tette Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A résztvevőket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte.

Zsidó világ / 2023. Március 22. / 09:36

Villányi András a rabbiképzőről ma a Héber Imre Klubban

A Héber Imre Klub tagjai az elmúlt hónapokban már két előadást hallhattak Villányi András fotóművésztől az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) jogelődjének, a rabbiképzőnek a történetéről. A sorozat befejező, harmadik előadása ma délután fél 4-kor lesz.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 14. / 11:48

Érsekújvári tanulmányi kiránduláson az OR-ZSE hallgatói

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) egyházi-felekezeti közösségszervező szakos hallgatókból álló csoportja a napokban tanulmányi kirándulást tett Érsekújvárra dr. Goldmann Márta vezetésével. A diákok megtekintették a helyi ortodox zsinagógát és a zsidó temetőt, továbbá – az áldozatok emlékére – tiszteletüket tették azon a helyen, ahol 17 munkaszolgálatos fiatal zsidó férfit lőttek agyon a nyilasok 1945 februárjában.

Tudomány / 2023. Február 23. / 14:18

Választott nemzet – Hiánypótló kötet Marczali Henrik történész munkásságáról

– Marczali Henrik a 20. században elsőként alkalmazta a forráskritikai megközelítést történetírói munkásságában és vezette be a hazai tudományos életbe. Német, francia és angol kollégái között nagy hírnévnek örvendett, egyik angol kortársa 1913-ban a magyar történettudomány legkiválóbb teljesítményeként értékelte munkásságát – írja az OR-ZSE beharangozója Dénes Iván Zoltán új, 2022 végén megjelent monográfiájának bemutatója kapcsán.