Holnap kezdődik a három gyászhét

2020. Július 08. / 09:53


Holnap kezdődik a három gyászhét

A zsidó időszámítás szerint ma este köszönt be Támuz hónap 17. napja, annak a szomorú napnak az évfordulója, amikor a római hódítók áttörték Jeruzsálem falait, majd rá három hétre elfoglalták a szent várost és lerombolták a Szentélyt. Vallásgyakorló zsidók Támuz 17-én böjtölnek, a következő három hétben pedig nem tartanak esküvőt, nem zenélnek és nem is hallgatnak élő zenét, nem vágatnak hajat, a férfiak nem borotválkoznak.


Titus római császár csapatai Támuz 17-én törték át Jeruzsálem falait, majd a szent várost három hét múlva, Áv hónap 9-én el is foglalták. A rómaiak által csaknem kétezer éve lerombolt Szentély a zsidó nép legfontosabb szimbóluma, megtartó ereje, a vallási és társadalmi élet központi létesítménye volt évszázadokon át, lerombolása olyan tragédia, amely alapjaiban változtatta meg a zsidóság liturgiáját és mindennapi életét. Ez az oka annak, hogy Jeruzsálem elfoglalását és a Szentély lerombolását azóta is minden évben három hétig siratjuk. 

Ősi hagyomány szerint a zsidóság Támuz 17-én reggeltől estig böjtöl, majd három gyászhetet tart. A holnapi böjt hajnal 2 óra 37 perckor kezdődik és 21 óra 11 percig tart, ez idő alatt nem eszünk és nem iszunk. Akinek egészségügyi okokból nem szabad böjtölnie, az se fogyasszon édes ételt, mert tartózkodni kell az örömteli cselekedetektől. A munka a böjt alatt megengedett,. A zsinagógákban bűnbánó imát kell mondani (szlichot), és fel kell olvasni  a Tórából az aranyborjú történetét a nap során kétszer. 

A három hetes gyász (sloset hásávuot, béjn hámécárim) holnap este kezdődik, és Áv hónap 9-ig tart, ami idén július 30-ra esik. Ez idő alatt nem lesz zsidó esküvő, nem szabad zenélnünk és élő zenét hallgatnunk, nem vágatunk hajat, nem veszünk fel új ruhát, nem eszünk olyan gyümölcsből, amit idén még nem kóstoltunk, a férfiak pedig nem borotválkoznak.

(Címlapkép: a Szentély hiteles rekonstrukciója)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek