Fritz Zsuzsi valami nagyon izgalmassal készül az új évben

2020. Szeptember 17. / 16:21


Fritz Zsuzsi valami nagyon izgalmassal készül az új évben

Szerző: Kácsor Zsolt

A mai magyar zsidó közélet egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, a  JCC Budapest – Bálint Ház eddigi „arca”, azaz Fritz Zsuzsanna tizenöt év után távozik az intézmény éléről, és helyét Kenesei Marcell veszi át. Az eddigi igazgatónőt döntése hátteréről és jövőbeni terveiről kérdeztük, különös tekintettel a most formálódó  Zsidó Tudásközpontra, amelynek vezetője lesz.


– Miért most, szeptemberben gondoltad úgy, hogy felállsz az igazgatói székből? 

– Nem most gondoltam úgy, a döntés hónapokig tartó, hosszú folyamat következménye volt. Maga az átadás-átvétel is eltartott fél évig, hiszen Kenesei Marcell idén januárban már úgy kezdte meg a munkát nálunk, hogy tudta: szeptembertől átveszi tőlem a vezetést.

zsuszi.jpg

– Akkor úgy kérdezem: mi volt a döntésed előzménye?

– Tizenöt csodálatos évig vezettem a házat, és vezetői pozícióban ez eléggé hosszú idő. Az utóbbi pár évben az volt az érzésem, hogy függetlenebbé kellene válnom az intézménytől, amiben szerepet játszott az is, hogy a férjem Bécsben él, és sokkal több időt szeretnék vele tölteni. Ez a dolog magánéleti része, de volt egy szakmai okom is: egyre kevésbé éreztem magamban, hogy képes vagyok megújulni, márpedig egy ilyen intézmény vezetése megköveteli a folyamatos megújulást. Egy zsidó közösségi háznak együtt kell élnie a közösség és a társadalom változásaival, és ezekhez a változásokhoz tudni kell alkalmazkodni. Folyamatosan nyomon kell követni az új trendeket, és azoknak megfelelően kell dolgozni. Ezt imádtam, mert nagyon izgalmas kihívást jelentett, de azt nem szabad hagyni, hogy egy ilyen jellegű munka rutinszerűvé váljon és az embert a megszokásai mozgassák. Úgy éreztem, hogy új vezetőre van szükség ahhoz, hogy a  JCC Budapest – Bálint Ház önállóbb, függetlenebb, modernebb és frissebb legyen és maradhasson. Ugyanakkor nagy örömmel maradnék része a háznak, mert nekem szívügyem, hogy mi történik a zsidó közösségben.

– A honlapunk által is megjelentetett közleményedből kiderült, hogy nem távolodsz el a JCC Budapest – Bálint Háztól, hiszen a Zsidó Tudásközpont vezetője leszel. Ez mit jelent a gyakorlatban, mi lesz a munkád?

– Ehhez hadd kanyarodjak vissza a kezdetekhez! 1990-ben a Jointhoz  azzal a céllal vettek fel, hogy hozzak létre egy Zsidó Pedagógiai Központot, amit én forrásközpontnak neveztem el Ennek az volt a feladata, hogy a zsidó oktatás segítségére legyen különböző oktatási anyagok összegyűjtésével, s támogassa a zsidó iskolák tanárainak és a madrichok munkáját. A feladatok később kiegészültek programszervezéssel és a szarvasi tábor szervezésével is. 1994-ben kerültem a Bálint Házba, ahol később igazgató lettem, és a forrásközpont lassan elhalt, megszűnt. Ezt a kezdeményezést elevenítettük fel az elmúlt hónapokban, mert úgy éreztük, hogy a ház munkáját egy olyan oszlopnak is meg kell támogatnia, amely friss, modern, XXI. századi tartalmakat hoz létre, korszerűen tanít és ismeretszerzési lehetőségeket kínál a zsidó közösség olyan tagjainak is, akik nem ebben a közegben nőttek föl vagy nem annyira vallásosak. A JCC Budapest szekuláris intézmény, fő célcsoportja az a zsidó réteg, amely nem vallásilag határozza meg magát. A  Zsidó Tudásközpontnak tehát – bárhogy nevezzük majd a jövőben –, az lesz a dolga, hogy a Bálint Ház közösségi programjait támogassa releváns tartalmakkal. 

– Mikor indul el a tudásközpont?

– A munka és az együttgondolkodás igazából már beindult, első körben olyan emberekkel beszélek, akik a tudásuk és felkészültségük révén az új munkában segíteni tudnak. Remélem, hogy januárban összeáll, hogy mit csinálunk a következő évre és milyen tartalmakat fejlesztünk.

(Fotók: Fritz Zsuzsanna/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek