Egyre többen keresik a gluténmentes kóser pékárukat

2019. November 22. / 11:03


Egyre többen keresik a gluténmentes kóser pékárukat

Szerző: Kácsor Zsolt

A lisztérzékenység nem gyógyítható autoimmun betegség, amelynek tünetei csak a gluténmentes étrend, a lisztérzékeny diéta betartásával szüntethetők meg. Szerencsére a kóser konyhát tartó zsidó családok, közösségek számára is elérhetők már gluténmentes termékek – ezzel kapcsolatban a budapesti Semes Kóser Pékséget kérdeztük.


Ha az orvosok megállapítják a lisztérzékenység diagnózisát, akkor javasolt a glutén elhagyása az étrendünkből. Ilyen esetben fogyasztásra nem ajánlottak a búza és búza eredetű termékek, a tönkölybúza és őrleményei, az árpa és árpa tartalmú ételek, a rozs és rozs tartalmú termékek, valamint a zab és a zabot tartalmazó termékek. A felsorolt gabonafélékből a feldolgozott, puffasztott, pelyhesített, örölt vagy kevert változatok szintén kerülendők. 

De a szigorú előírásokat megtartó kóser háztartások számára elérhetők-e már olyan gluténmentes termékek, amelyeket lisztérzékenységben szenvedő vallásos zsidó emberek is fogyaszthatnak? A válasz szerencsére: igen. 

Ezzel kapcsolatban a budapesti Semes Kóser Pékségben érdeklődésünkre elmondták:  a kínálatukban jelenleg kétféle gluténmentes termék szerepel, az egyik a 0,25 kg-os kenyér, a másik a 0,04 kg-os csokis muffin. (A pékség honlapján elérhető katalógus egy régebbi ismertető, ezért azon még zsömle is szerepel.)

kóser2.jpgFotók: Semes Kóser Pékség

Mivel a pékségnek csak üzeme van, és áraikat a viszonteladóik határozzák meg, a cég a gluténmentes termékeket – a többi termékhez hasonlóan – csak rendelésre készíti. A  speciális gyártás miatt a felsorolt gluténmentes termékek a hagyományos pékáruhoz képest drágábbak, ennek ellenére a megrendelések száma növekvő tendenciát mutat. Mivel egyre többen keresik az ilyen jellegű termékeket, az igények növekedése miatt a Semes Kóser Pékség a termékpaletta bővítését tervezi.

A cég küldetése az, hogy elérhetővé tegye a széles választékú és magas minőségű kóser pékáru kínálatot minden zsidó közösség számára. Ma már ez az üzem látja el az összes az összes zsidó intézmény (kórház, iskolák) kóser konyháját, az éttermeket és üzleteket. Minden héten szállítanak Bécsbe is, ahol a rendelések folyamatos növekedést mutatnak, és többször fuvaroznak Győrbe, Komáromba és már Pozsonyba is. Ezen kívül minden péntek délután árusítást tartanak a zsidó iskolákban és óvodában, mert fontosnak tartják, hogy kóser és finom pékáru kerüljön minden család asztalára  – függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy nem. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ez nekünk Pécs: egyszerre szeretet és otthon
Ünnepek
A jó viták kegyelme – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Zsidó világ
Online előadások a zsidóságról a Kezdetektől

Kommentek