A magyarországi orthodoxok új rabbija: Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz

2023. Augusztus 13. / 23:11


A magyarországi orthodoxok új rabbija: Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz

Szerző: Kácsor Zsolt

Ritka ünnepi esemény helyszíne volt ma este a budapesti Kazinczy utcai Hanna glatt kóser étterem különterme: a jelenlévők azt ünnepelték, hogy Rav Aryeh Mordechy Rabinowitz (immár nem is először) befejezett egy Szijum HaSaszt, vagyis a Talmud, a szóbeli Tan és kommentárjainak tanulmányozását. A rendezvényen Rav Aryeh Mordechy Rabinowitzot egyúttal kinevezték a magyarországi orthodox zsidó gyülekezetek, valamint a Kazinczy utcai zsinagóga és intézményei rabbijává.

A Szijum HaSasz  (héberül: סיום הש"ס, vagyis a Talmud Hat Rendjének befejezése) ritka esemény, hiszen óriási erőfeszítést és időt igényel a (babilóniai) Talmud 5422 oldalának tanulmányozása, elsajátítása a szóbeli Tannal (Misna) és annak kommentárjaival együtt. 

A mai Kazinczy utcai ünnepségen megtudtuk: a hagyomány szerint egy igazi Talmud-tudós 101-szer olvassa el az említett szövegek összességét, ám a mai ünnepelt, vagyis Rav Aryeh Mordechy Rabinowitz immár 102. alkalommal fejezett be egy Szijum HaSaszt.

A rabbi ebből az alkalomból tanítást és magyarázatot adott angol, jiddis, héber nyelven, majd felolvasták azt a kinevezési okiratot, amely szerint Rav Aryeh Mordechy Rabinowitz a magyarországi orthodox zsidó gyülekezetek, továbbá a Kazinczy utcai zsinagóga és az összes ahhoz kötődő intézmény és ingatlan rabbija. 

A kinevezési okiratot a következő rabbik erősítették meg aláírásukkal: Rav Smuel Eliezer Stern, Bne-Brak nyugati részének rabbija, a MAOIH rabbinikus bíróságának feje; Rav Jakov Menahem Mendel Steif, a brooklyni székhelyű Central Rabbinical Congress rabbinikus döntnöke, a MAOIH rabbinikus bíróságának tagja; Rav Abraham Hajim Meir Gestetner, a MAOIH rabbinikus döntnöke, a MAOIH rabbinikus bíróság tagja; Rav Mose Tuvje Weiszberger, a MAOIH rabbija, a MAOIH rabbinikus bíróság tagja.

Az ünnepi eseményen részt vett dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója is. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Darvas főrabbi: „A Templomhegy a kezünkben van!"
Mazsihisz hírek
Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése