15 legtöbbet instázott zsinagóga 2. rész

2020. Július 09. / 15:48


15 legtöbbet instázott zsinagóga 2. rész

A zsidó látnivalók közül a zsinagógák kiemelt jelentőséggel bírnak, igen népszerűek a turisták körében. Legyen szó askenáz, szefárd vagy mizrachi sülről, New Yorkon, Indián és Európa számos városán át, mindenhol szeretik fotókon megörökíteni ezen időnként akár több száz éves épületeket. Íme, az összeállítás második része.

Beth Shalom Congregation

A Philadelphia külvárosában található zsinagóga az egyik legmodernebb, mely a listán szerepel, építésze szándékosan ilyennek tervezte. Az épület átadására 1959-ben került sor. A zsinagógában a mai napig aktív vallási élet zajlik, valamit a turisták számára is nyitott (akik rengeteg fotón igyekeznek megörökíteni a nem mindennapi látványt nyújtó sult).

Keneseth Eliyahoo Zsinagóga

Az indiai Mumbai városának második legnagyobb szefárd imahelyét, “Kék Zsinagógaként” is szokták emlegetni. Az elnevezés külső színéből adódik (a kék szín valamiért nagyon népszerű az Instagrammon).

Neueu Zsinagóga

A Berlinben található épületet a 19. század második felében építették. A Kristályéjszakán bombatámadás érte, megsemmisültek a Tóratekercsek és leégett belső tere. Egy helyi rendőrtiszt megengedte, hogy egy kisebb mentőcsapat bemenjen az épületbe és megmentse a teljes pusztulástól, amit csak lehetett. Azonban a II. világháború alatt a nácik raktárként használták a zsinagógát, amit több légitámadás is ért. Az 1950-es évek végén már szinte alig maradt valami az épületből, és csak 1988 és 1993 között építették újjá, 1995-ben adták át.

Abuhav Zsinagóga

A Cfáton található épületet a Spanyol Inkvizíció elől menekülő szefárd zsidók építették. Az épület 1837-ben egy földrengés következtében majdnem teljesen megsemmisült. A Zsinagógában ma a város legrégebbi Tóratekercse található.

Jubilee Zsinagóga

A Prágában található zsinagóga 1903 és 1906 között épült. Miután 1918-ban Csehszlovákia függetlenné vált, átnevezték Jeruzsálem Zsinagógának. Az épület a prágai gettó területén található, ahol összesen 6 zsinagógát kereshetnek fel a turisták. A zsinagóga épületét semmilyen kár nem érte a II. világháború éveiben, azonban az idő rajta is nyomot hagyott, így 1992-ben elkezdték rekonstrukcióját, melyet 2002-ben fejeztek be.

A lista első része / IDE KATTINTVA olvasható el.

Címlapkép a Berlini Neue Zsinagóga. A cikk forrása: www.zsblog.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Várja a diákokat a BZSH Dávid Király Kollégium
Zsidó világ
BIG: Nem lettem traumatizált ember
2021. Május 09. / 10:19

BIG: Nem lettem traumatizált ember

Kommentek