Így ünnepel a nagyvilág: lennénk most Texasban!

2020. Szeptember 16. / 16:34


Így ünnepel a nagyvilág: lennénk most Texasban!

Az Amerikai Egyesült Államokban zsidók milliói ünneplik a hamarosan beköszöntő 5781-es zsinagógai évet. Habár az Államokban a Ros Hásáná szövetségi szinten nem állami ünnep, mégis  van egy tagállam, ahol a kormányzat a köztisztviselők számára engedélyezi, hogy a zsidó újévet egy állami ünnepnek megfelelő szabályok szerint tartsák meg. Ez a csodás hely a legendás Vadnyugat, közelebbről Texas.


Az Egyesült Államokban élő zsidók ugyanúgy ünneplik az új évet, mint a zsidóság mindenütt a világon: családi körben, otthon, hagyományosan édes ételeket fogyasztva. Az idei ünnep természtesen a tengerentúl is másképpen zajlik az eddig megszokottnál, hiszen a koronavírus terjedését az Egyesült Államok területén közegészségügyi veszélyhelyzetté nyilvánították. 

Ez azt jelenti, hogy sajnos nem ünnepelhetünk együtt ottani testvéreinkkel, mivel a schengeni térségből, az Egyesült Királyságból és Írországból az Egyesült Államokba csak azok utazhatnak, akik egyéni elbírálás alapján mentesülnek a beutazási tilalom alól az Egyesült Államok nemzeti érdekére történő hivatkozással. (Az USA utazási szigorítása nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra és a letelepedési engedéllyel rendelkezőkre.)

A rossz hír után hadd említsük meg azt a pozitív mozzanatot, hogy – habár a zsidó újév az Egyesült Államokban nem állami ünnep – Texasban az állami dolgozók számára adott az opcionális lehetőség arra, hogy a zsidó újévet egy állami ünnepnek megfelelő szabályok szerint tartsák meg. Amikor tehát az ünnep nem hétvégére esik, a Ros Hásáná munkaszüneti nap lehet a köztisztviselőknek. Hasonló szabály van érvényben Florida államban a bírósági dolgozók számára, ahol a vezető bírák törvényes ünneppé nyilváníthatják a Ros Hásánát a bíróságokon dolgozók számára. 

Shana Tová minden hittestvérünknek az Egyesült Államokban!

(Címlapkép: Christian Dorn/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek