Örökjáradék: Nem akart „durva precedenst” a kormány

2021. Július 08. / 18:03


Örökjáradék: Nem akart „durva precedenst” a kormány

Pontosan megérkezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számlájára a jogtalanul elvett ingatlanok után fizetendő örökjáradék esedékes összege. A magyar kormány tehát, nagyon helyesen, nem tett eleget a jeruzsálemi vallási bíróság döntésének – jelentette ki a Népszavának nyilatkozva Heisler András, a Mazsihisz elnöke.


A Népszava már többször foglalkozott a zsidó felekezetek közötti pénzügyi vitával. A Köves Slomó rabbi vezetésével működő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), valamint a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nagyobb részesedést szeretne – értelemszerűen a Mazsihisz rovására – a jelenleg évi mintegy 1,8 milliárd forintos járadékból. A MAOIH és az EMIH az állami forrás újraosztása ügyében a jeruzsálemi vallási bírósághoz fordult – írja mai cikkében Czene Gábor.

Heisler András szerint nem volt szükség arra, hogy a jeruzsálemi döntés után a Mazsihisz külön megbeszéléseket folytasson a kormánnyal. 

„Döntésünk helyességét mára megerősítette, hogy az örökjáradék esedékes részletét napra pontosan, a megszokott rendben folyósították” – állapította meg. A kormány ezzel szerinte kinyilvánította: ugyanúgy nem fogadja el joghatóságnak a jeruzsálemi vallási bíróságot, ahogyan a Mazsihisz sem. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Heisler András az állami támogatásból felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Fotó: Mazsihisz/P. T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyönyörű videón a megújult toponári zsidó temető
Közélet
Erősödő antiszemitizmus Olaszországban is
Élet + forma
Szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!