Száz éve született Isaac Stern, a világ egyik legnagyobb hegedűművésze

2020. Július 21. / 11:31


Száz éve született Isaac Stern, a világ egyik legnagyobb hegedűművésze

Keletről nyugatra, onnan pedig a halhatatlanságba vezetett az útja: Isaac Stern Ukrajnában született 1920. július 21-én, és 2001. szeptember 22-én halt meg Manhattenben. A közben eltelt nyolcvan esztendőben ő lett a világ egyik legvirtuózabb hegedűművésze, generációk példaképe és világsztárok felfedezője.


Ukrajnai zsidó családban született, de szülőhazájáról nem maradtak korai emlékei, hiszen csecsemő volt még, amikor szülei áttelepültek Amerikába. A családban, odahaza fontos volt a zene, így Isaac Stern nyolc évesen hegedülni kezdett, s ekkor elkezdődött szédületes karrierje: 1936-ban, vagyis 16 évesen már a San Franciscó-i Filharmonikusokkal lép föl, hamarosan pedig Otto Klempererrel és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal.

kicsi.jpgFotók: Isaacsternlegacy.org

A világhírű New York-i Carnegie Hallban – amellyel összeforrott a neve – 23 évesen játszott először, és ez volt az a koncertterem, ahol a legtöbbször fellépett. Nem csoda, hogy az 1950-es években, amikor a Carnegie Hallt le akarták bontani, Stern mentette meg az épületet – a hála jeleként ma már Isaac Stern terem is található az intézményben. 

A virtuóz művész a  legnagyobbakkal dolgozhatott együtt, Leonard Bernstein és Krzysztof Penderecki kifejezetten az ő számára írtak darabokat. Előadói palettája szinte az egész zeneirodalmat felölelte Vivalditól a kortárs zenéig. A hatvanas évek elején zongoratriót alapított, Eugene Istomin zongoristával és Leonard Rose csellistával elsősorban Beethoven és Bramhs műveit adták elő. Stern nagy hangsúlyt fektetett a komolyzene népszerűsítésére, ezért gyermek- és családi hangversenyeket szervezett, több fiatal pályakezdőt támogatott (ő fedezte fel például Yo-Yo Mát és Jicák Perlmant), s tagja volt a Lyndon Johnson amerikai elnök melletti tanácsadó testületnek.

A nagy zsidó művész pályafutásáról egy korábbi cikkünkben olvashatnak további részleteket, és ha kedvük van, Isaac Stern 100. születésnapját ünnepeljék azzal, hogy: hallgatják! A fönti videóban a művész a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarral játszik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek