Ma öt éve, hogy meghalt Domán István főrabbi

2020. Február 21. / 11:04


Ma öt éve, hogy meghalt Domán István főrabbi

Ma van a halálozási évfordulója Domán István főrabbinak, aki 1922-ben született és 2015-ben hunyt el. 2012-ben, a 90. születésnapja alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a „Magyarországi Zsidókért” díjat adományozta a főrabbinak. Szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá. 


Domán István főrabbi 1922. november 17-én született Budapesten rabbi családban. Elmélyült vallási tudását nem csak édesapjától szerezte, hanem  a négyosztályos polgári iskola befejezése után jesivában, ahol megtanulta mindazt, amit a zsidó vallásról tudni lehet és kell. Három év alatt végezte el a hatosztályos gimnáziumot a Madách Imre Állami Főgimnáziumban, ahol utolsó vizsgáit már sárga csillaggal a mellén fejezte be. A munkaszolgálat szörnyűségei után 1945-ben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol 1948-ban szerzett summa cum laude minősítéssel doktorátust. Egyetemi tanulmányaival párhuzamosan beiratkozott az Országos Rabbiképző Intézetbe, ahol valamennyi elővizsgáját kitűnő eredménnyel tette le, de az akkori szélsőséges ateista politika miatt nem avatták rabbivá, középiskolai tanárként dolgozott.

dom__nistv__n_gy__sz.jpg

„Jónás próféta történeteinek ábrázolása az ókeresztény emlékeken” című doktori disszertációjához egyszerre használta fel rabbinikus és művészettörténeti tudását. 1956-ban a felkelést követő megtorlások elől az Egyesült Államokba ment, ahol hittantanárként működött.1965-ben Scheiber Sándor professzor hívására visszatért Magyarországra, letette a rabbi vizsgát, és azóta szolgálta híveit, tanította a Talmudot a zsidó ifjúság nemzedékeinek. Rabbiként szolgált Kaposvárott, Szegeden, Újpesten, a Vasvári Pál utcában, majd elfoglalta néhai édesapja székét a Hunyadi téri zsinagógában. 

Kiváló ismerője volt a bibliai és talmudi hébernek, az arameusnak, ezen kívül beszélt és írt angolul, németül és jiddisül, de magyar nyelvű szónoklatai is méltán vívták ki a vallásos közönség és kollegái elismerését.  A magyar rabbikar egyik legtekintélyesebb tudósaként tudományos értekezések, könyvek sorát alkotta meg. 

Emlékéből fakadjon áldás!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek