Ma 20 éve hunyt el Władysław Szpilman, A zongorista igazi főhőse

2020. Július 06. / 09:48


Ma 20 éve hunyt el Władysław Szpilman, A zongorista igazi főhőse

Ma van a halálozási évfordulója Władysław Szpilman lengyel zsidó zongoraművész-zeneszerzőnek, akinek életét Roman Polański 2002-ben bemutatott, A zongorista című filmjéből ismerte meg a világ. Władysław Szpilman a varsói gettóban élte túl a vészkorszakot egy német katonatiszt segítségével.


Władysław Szpilman 1911.december 5-én született Sosnowiecben, és a máspodik világháború előtt a lengyel közszolgálati rádió zongoristájaként és zeneszerzőjeként dolgozott Varsóban. Miután a nácik gettóba kényszerítetták a lengyel főváros zsidó lakosságát, Szpilman is a gettóba került, a deportálás elől azonban elmenekült és Varsóban bujkált. A háborút egy német katonatisztnek, Wilm Hosenfeldnek köszönhetően élte túl, aki étellel és szállással segítette. 

Władysław_Szpilman.jpg

Szpilman a háború után az ország egyik legismertebb és leggyakrabban foglalkoztatott zeneszerzője lett, 88 évesen hunyt el 2000. július 6-án Varsóban. Szenvedéseit A város halála című önéletírásában dolgozta fel.

A szintén lengyel származású Roman Polański filmrendező Szpilman bujkálását és megmenekülését A zongorista című alkotásában vitte filmre, amely elnyerte a legjobb férfi főszerepért, a legjobb rendezésért és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A zongorista címszereplője Adrien Brody volt, aki ezzel a filmmel vált világhírűvé. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Idén már nem lesz új választás Izraelben
2020. Augusztus 25. / 12:46

Idén már nem lesz új választás Izraelben

Izrael
Koronavírus – Országos zárlat Izraelben
2020. Szeptember 14. / 17:23

Koronavírus – Országos zárlat Izraelben

Kommentek