Zsidó Kulturális Fesztivál: Életörömre hangolunk: a Rumbach-ban is!

2022. Július 01. / 19:20


Zsidó Kulturális Fesztivál: Életörömre hangolunk: a Rumbach-ban is!

Mivel megkezdődött a jegyvásárlás az idei Zsidó Kulturális Fesztivál Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartandó programjaira is, az alábbi összefoglalóban rövid áttekintést adunk arról, hogy mi vár a kedves közönségünkre a gyönyörűen felújított zsinagógában. Annyit előre elárulunk: itt is életörömre hangolunk!

rumbach-ajánló-zskf-mazsihisz-cimlap.png

A Zsidó Kulturális Fesztivál nem múlhat el úgy, hogy nem csendül fel Malek Andrea énekesnő-színésznő szépséges énekhangja – így lesz ez most is, a művésznővel és zenésztársaival szeptember 5-én, hétfőn este 7-től találkozhatnak a Rumbach-ban. A Malek Andi Soulistic nevű zenekar ezúttal Shalom, Jeruzsálem – neked énekelünk! címmel lép színpadra: az est első részében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő ritmusú dalokat adnak elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál – dalait énekli.

Malek_Event_1920x1005.jpg

Másnap este, azaz szeptember 6-án este héttől az izraeli Nigun kvartett különleges zenéjére csodálkozhatunk rá, ez az együttes ugyanis a haszid misztikum zenei motívumait írja át a kortárs dzsessz nyelvére. A Nihun a hagyományos haszid kultúra dallamkincsét ötvözi a kortárs zsidó-izraeli zenével, s ezzel szinte új zenei műfajt teremt.

HaszidMisztikum_Event_1920x1005.jpg

A következő program keretében újra magyar művészek állnak színpadra az elképesztően gyönyörű zsinagóga falai között: Nem tudhatom – Radnóti és korunk címmel várjuk önöket egy rendkívül izgalmas, szuggesztív estre szeptember 7-én, szerdán este 7-től. A műsorban Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Lukács Miklós lép a közönség elé, hogy felidézzék Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni írásait, de ne hagyományos irodalmi estre számítsanak! Hanem vers, a próza és a zene különleges  párbeszédére, amelynek során a zenei improvizációk a prózában és versben elhangzott gondolatokra reflektálnak.

Radnotiest_Event_1920x1005.jpg

Másnap, azaz szeptember 8-án, csütörtökön este 7-től Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye következik 4 Világ, 4 Évszak címmel. A produkció a klezmer, a romantikus zene, a liturgikus dalok és a barokk kor találkozását ígéri, azaz négy világot mutat be: Max Bruch romantikáját, az ifjú Mendelssohn pezsdítő, vibráló zenéjét, Jávori Fegya hegedűre és zenekarra komponált klezmer-Doynáját, valamint Vivaldi leghíresebb művét, a Négy évszakot.

KorcsolanOrsolya_Event_1920x1005.jpg

Pénteken és szombaton nem lesznek rendezvények a Rumbach-ban, ám szeptember 11-én, vasárnap este 7-től „felzúg a Földközi-tenger”, avagy színpadra lép Mara Aranda, a szefárd zene egyik legnagyobb spanyol sztárja. A művésznő és zenésztársai kezdetben valenciai alapokon dolgoztak fel arab, balkáni, görög, izraeli és török dallamokat, ezért kezdték az énekesnőt úgy emlegetni, hogy ő „a Földközi-tenger hangja”. Majd Mara Aranda a szefárd zsidó zene felé fordult, a mostani koncertjén a középkori és mai hangzásvilág a különleges hangszerelés révén betekintést nyújt abba, hogy miképpen szólhatott a szefárd zene a középkorban.

MaraAranda_Event_1920x1005.jpg

A Rumbach-ban megrendezett programok sorát Bauer Andrea és művésztársainak Sába királynője című műsora zárja szeptember 12-én, hétfőn este 7-től. A mű annak próbál a mélyére hatolni, hogy honnét származik az emberben a jó és a jóság, milyen lelki tartalmakat jelent a valahová való tartozása érzése, annak tudata, hogy a természet és a természet ébredésének részesei, azaz szemtanúi és megélői lehetünk.

BauerAndrea_Event_1920x1005.jpg

Jó szórakozást kívánunk!

A FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA / IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek