Soha nem hallott jiddis dalok a Malek Andi Soulistic előadásában

2019. Augusztus 26. / 17:32


Soha nem hallott jiddis dalok a Malek Andi Soulistic előadásában

Szerző: Kácsor Zsolt

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon Malek Andrea a legkedvesebb jiddis és izraeli dalait énekeli el, hogy zenésztársával, Jáger Bandival átadja nekünk a jiddis swing életérzést. Lehet, hogy furcsa kombinációnak tűnik, de annál nagyszerűbb, ráadásul több évtizedes hagyománya van: az új hang az 1930-as évek végén született, amikor Amerikában először rögzítették egy elfelejtett jiddis dal ellenállhatatlan swing verzióját. A művészeket a koncert kapcsán kérdeztük.


zskf_19_Hegedüs_events_1920_1080px_malek.jpg

Milyen újdonsággal készülnek az idei fesztiválra?

Malek Andrea: A tőlünk megszokott dalokon kívül idén  jiddis swing dalokkal is készülünk, amit a közönség valószínűleg nem ismer, hiszen Magyarországon nem hangzottak el, vagy nem ilyen formában, hanem más hangszerelésben. 

Mi volt a dalok forrása?

Malek Andrea: Bandi komoly kutatómunkát végez az interneten, ami hihetetlen kincsestár. Keresi és meg is találja azokat a motívumokat, amelyek nekünk valók. Nekem is élvezetesek előadni, mint színésznőnek és énekesnőnek, s nekik is, mint zenészeknek, hiszen nehéz olyan zenét találni, ami minden szempontból megfelel. Kemény munka, hiszen a dalokat le kell fordítani, meg kell érteni, be kell tanulni. Ennek a stílusnak egészen más lejtése van, más íze, kemény tanulást igényel. Először ketten gyúrjuk Bandival, aztán jöhet a zenekar.

Az ön munkája a hangszerelés. Milyen alapokból dolgozott?

Jáger Bandi: Egyrészt régi, elfeledett jiddis dalokból, vagy olyan új szerzeményekből, amiket nem ismer a magyar közönség. A jiddis swing létező stílus Amerikában, rá lehet keresni az interneten az előadókra. 

Említene pár dalt a műsorból? 

Jáger Bandi: Malek Anditól olyan szívhez szóló, szép dallamokat is hallhatunk, mint a nemrég elhunyt zeneszerző, Michel Legrand két legnagyobb slágere, a „Summer knows” és a „Windmills of your mind”, Seress Rezső „Szomorú vasárnapja”, és nem maradhat el a „Jiddishe Mame”, sőt a „Bei mir bistu shein” sem. Mindenkit szeretettel várunk a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába szeptember 3-án, este 7-től. Ha kíváncsiak arra, hogy milyen a jiddis és a swing fúziója, akkor jöjjenek el, megmutatjuk!

IMG-2269.jpgMalek Andrea és Jáger Bandi (Fotók: Malek Andi Soulistic)

Az est során Jáger Banditól a megszokott felemelő és különleges hangszerelésben szólal meg a gyönyörű „Oshe shalom” és a „Jerushalajim shel zahav”. 

A zenekar tagjai: Malek Andrea – ének; Jáger András – zongora; Barcza Horváth József – bőgő; Lakatos Peczek András – dob; Balog Roland – gitár.

Részletes program és jegyvásárlás ide kattintva 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Egyre többen látogatnak a budapesti történelmi sírkertekbe
Zsidó világ
Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma