Itt a helye a gyereknek! Serge Bloch Biblia-kiállítása a Műcsarnokban

2019. Október 30. / 15:35


Itt a helye a gyereknek! Serge Bloch Biblia-kiállítása a Műcsarnokban

Szerző: Kácsor Zsolt

Amint azt korábban beharangoztuk, ezekben a hetekben a Műcsarnokban látható Serge Bloch világhírű francia képzőművész, illusztrátor  Egyszer volt, sokszor volt | Rajzolva, mesélve, lefordítva című tárlata, amely a Héber Bibliához készített rajzait mutatja be. 


A zsidó származású, de a vallást nem gyakorló Serge Bloch négy évig dolgozott Frédéric Boyer íróval a Biblia – Az ősi történetek köteten, amely az Ótestamentum jól ismert történeteit mutatja be a képzőművész sajátos stílusában. Ha az a cél lebeg előttünk, hogy mit sem sejtő gyerekünk mulatságos, izgalmas és sokatmondó  formában találkozzon a Héber Bibliával, akkor nehezen tudok elképzelni ennél „gyerekbarátabb” művet.

bloch3.jpg

 Bloch úgy rajzol, mintha egyszerű gyerekkönyvekhez készítene még egyszerűbb illusztrációkat, ám ha nem ilyen felületesen közelítünk a műveihez, akkor rájövünk: a rajzainak különleges világa, már-már filozófiája van, s ezekkel a rajzokkal azt akarja elmondani, hogy a humanizmusnál nincs fontosabb érték a társadalom számára.

Feltétlenül nézzék meg a tárlatát, ami minden korosztályhoz szól: a legkisebbekhez éppen úgy, mint azokhoz az idős rabbi bácsikhoz, akiknek vélhetően nehéz újat mondani a Tanachról. Blochnak alighanem mégis sikerül, hiszen a rajzain keresztül nem csak az Ószövetségről, hanem saját magáról is mesél, márpedig csodálatos dolog egy ember képzeletébe belelátni. 

Biblia_Az osi tortenetek.jpg

A tárlatot már csak azért is javaslom megtekinteni, mert aki nem fanatikus Bloch-rajongó, az kissé borsosnak fogja találni a szerzőpáros könyvét: a Scolar Kiadó által megjelentetett kötet ugyanis 12 ezer forintba kerül. Igaz, megéri az árát: 528 oldalas, 210 x 298 miliméteres, puhatáblás, vaskos könyv, amely mintegy 2 ezer rajzot tartalmaz. A műben Boyer és Bloch modern és szórakoztató stílusban harmincöt történetet mesél el a Genezistől Dániel könyvéig, szóval ha odahaza kedvünk támad a gyerekkel tanulni, akkor ez a kötet pompás választás. 

A kiállítás megtekinthető december 1-ig.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek