Hangos kincsek: észak-afrikai zsidó előadók gramofonlemezeken

2021. Március 14. / 15:25


Hangos kincsek: észak-afrikai zsidó előadók gramofonlemezeken

A kanadai McGill Egyetem tanára, Chris Silver mintegy 500 darabot gyűjtött össze olyan régi hanglemezekből, amelyeken marokkói, tunéziai és algériai zsidó zenészek és énekesek produkcióit rögzítették a XX. század első felében. Ezek a gramofonlemezek még nem vinilből, hanem palából készültek, felületüket pedig viaszos sellak-lakk borította – ma már alig van olyan eszköz, amellyel lejátszhatók.


A zsidó családban Los Angelesben született Chris Silver mára mintegy 500 albumot számláló gyűjteménnyel rendelkezik egy olyan arab-zsidó kultúrából, amelynek napjainkra már szinte nyoma sincs: a kollekciója észak-afrikai országokban élt zsidó művészek gramofonlemezeken fennmaradt felvételeit tartalmazza.

Ezek a hanghordozók a vinil-lemezek korszaka előtt voltak népszerűek: palából gyártották őket, s felületüket sellaklakk borította. Drágák voltak, mivel az előállításuk sokba került, úgyhogy a XX. század közepe táján kimentek a divatból, s felváltotta őket a tömegtermelésre alkalmasabb vinil-lemez (amit nálunk bakelitnek hívnak, holott bakelitet nem tartalmaz).

Chris Silver eleinte magánszorgalomból foglalkozott a birtokába került becses darabokkal, ám idővel tudatosult benne, hogy igen ritka kincsről van szó, elvégre az Észak-Afrikában élt, és arab nyelven is működő zsidó művészektől szinte alig maradtak ránk produkciók.

A tanár a közelmúlktban egy Gharamophone.com nevű weboldalt is létrehozott a kulturális kincs népszerűsítésére. A gramofon szót magában rejtő szójátékban az arab „gharam” kifejezés (szenvedélyes szerelem) lelhető fel. 

(A Haaretz cikke és  a Gharamophone.com bejegyzései alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben
2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben

Zsidó világ
Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról
2024. Március 08. / 12:42

Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról