Fekete humor és vérvörös macesz

2019. Május 09. / 14:56


Fekete humor és vérvörös macesz

Szerző: Kácsor Zsolt

Izgalmas tárlat várja a látogatókat Titkos pészach címmel a budapesti Ráday utcában található 2B Galériában. A kiállítás kiindulópontja a középkori Spanyolországban és Portugáliában üldözött és lemészárolt zsidóság szenvedéstörténete. 


„Öldösni mindig öröm. Egy barlangért, vagy egy jó legelőért. Ha az állam beszáll a szponzorok közé, komolyabbá válik a történet. Legális lesz a vérontás, csak meg kell mondani, ki a zsákmány. Büntetlenül lehet rabolni, vagy gyújtogatni. Világnézet kérdése. Kontinenseket kifosztani végül is bátor cselekedet. Aztán jöhet a bűnbánat. Meg egy újabb hadjárat, hogy mindenki egyformán tegye össze a kezét. Ebből lesznek a köztéri szobrok”. 

Ez a keserűen szellemes idézet Roskó Gábortól származik, az Ünnepi asztal Jézus lefelé fordított kezével című alkotás kísérőszövege. A mű a budapesti Ráday utcában található 2B Galéria Titkos pészach című tárlatán látható, amely még május 16-ig megtekinthető – s bátran ajánlom, hogy nézzék is meg, hiszen a Böröcz László vezette létesítményben roppant eredeti és érdekes anyag született. 

Roskó Gábor alkotásaRoskó Gábor alkotása

A Titkos pészach című tárlat kiindulópontja a középkori Spanyolországban és Portugáliában üldözött zsidóság szenvedéstörténete. S hogy mik voltak ezek a bizonyos szenvedések? Azt hiszem, mindenki tudja: a kényszerből katolizált zsidókat (a marannókat) rendszeresen vallatták, kínozták, az inkvizíció mintegy 20 ezer, eretneknek bélyegzett zsidót küldött máglyára. A spanyol királyságból az üldöztetések elől mintegy 100 ezer zsidó menekült Portugáliába, de ott sem leltek békére: Lisszabonban a XVI. század elején kétezer, erőszakkal kereszténnyé lett zsidót mészároltak le azzal a váddal, hogy titokban megünnepelték a pészachot. 

Tudom, hogy abszurdnak hangzik, de az Ibériai-félszigeten rettenetes hányattatásokon átment, gyilkosságoknak, pogromoknak, inkvizíciónak kitett zsidók kapcsán erre a 2019-ben született kiállításra voltaképpen fekete humorral oldott alkotások is születtek – amit az indokol, hogy (mint a kiállítás ismertető szövege írja) a galériától megszokott módon az alkotók elszakadtak a történetek puszta illusztrálásától. 

A már idézett Roskó Gábor erre világos példa, de idézhetném Wechter Ákostól a KASSOmix című munkát is, amely Kassowitz Félix (Kasso) egyik 1957-es karikatúra-sorozatát használja föl, méghozzá zseniális módszerrel: a mindennapi, hétköznapi helyzeteket megörökítő rajzokon az emberi alakok hatágú csillagot kapnak, amitől a képek átlényegülnek, s új valóságot nyernek. Szeretném kiemelni Roskó Beátát is, aki kerek alakú maceszekre rajzolt piros (azaz vérszínű) tintaceruzával, ami talán az ártatlan áldozati bárányok hivatott jelképezni. Elgondolkodtató és izgalmas kiállítás – ki ne hagyják!

Kiállítók: Böröcz András, Ember Sári, Kósa Gergely, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Roskó Beáta, Schuller Judit Flóra, Szemző Zsófia, Wechter Ákos.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek