Egyedi csoda: gyönyörűséges könyvremek a szegedi zsinagógáról

2020. November 04. / 13:11


Egyedi csoda: gyönyörűséges könyvremek a szegedi zsinagógáról

Szerző: Kácsor Zsolt

Párját ritkítóan színvonalas könyv jelent meg a szegedi új zsinagógát díszítő üvegablakokról: a színes, műanyag fóliákkal illuszrált kötet angol nyelven mutatja be az épület remekmívű díszeit Frauhammer Krisztina és Szentgyörgyi Anna szerkesztésében. Keménytáblás, dombornyomásos, finom tapintású, egyedi csoda.

Ilyen szép könyvet keveset láttam, pedig megfordultam már jónéhány köz- és magánkönyvtárban. Leginkább egy dúsan díszített középkori kódexhez hasonlít, mármint nem az anyaga, hanem a külleme, az a gondos, művészi dizájn, ami ezt a kötetet valójában műtárggyá avatja. Pedig önmagában véve maga a szüzséje eléggé egyszerű: a könyv tizennégy üvegablakot mutat be a szegedi új zsinagóga épületéből, angol nyelven – ám a kivitelezés valami elképesztően minőségi munka. 

A kötet tizennégy fekete fóliát tartalmaz, amelyek közepén színes, áttetsző ábrákon szemlélhetjük az ablakok mintázatait: éppen olyanok tehát ezek a lapok, mint a szecessziós üvegablakok kicsinyített másai. A tájékozódást angol nyelvű bemutató, jegyzetapparátus és irodalomjegyzék kíséri, a szövegben részletes leírást kaphatunk az üvegablakokat készítő Róth Manó munkásságáról is.

kötet.png

A kötetet Frauhammer Krisztina és Szentgyörgyi Anna szerkesztette, a fotókat Rómer János készítette, a kiadó pedig Szeged önkormányzata volt, amely a Rediscover – A Duna-régió rejtett zsidó kulturális örökségének felfedezése, bemutatása és kiaknázása című, európai uniós projekt támogatásával adta ki a kötetet. Ki ne felejtsük: a kiemelkedően színvonalas munkát produkáló nyomda az Innovariant Nyomdaipari Kft. volt. 

Nem tudom, hogy piaci forgalomban ez a könycsemege mennyibe kerülne, ár ugyanis nincsen rajta – de tán jobb is, ha nem tudjuk. Szerintem 10-15 ezer forint alatt nem jönne ki. Azt nem tudom megmondani, hogy hol juthatnak hozzá (kereskedelmi forgalomban nem láttam nyomát), mindenesetre ha a kezükbe kerül, akkor nézzék át és csodálják. De ne irigykedjenek: sajnos én is csak kölcsönbe kaptam.

Windows of Celebrations in the New Synagogue of Szeged. Szerk. Frauhammer Krisztina és Szentgyörgyi Anna, Szeged, 2020.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek