A Sába királynőjét közvetíti az M5 a holokauszt magyarországi áldozataink emléknapján

2020. Április 11. / 21:00


A Sába királynőjét közvetíti az M5 a holokauszt magyarországi áldozataink emléknapján

Április 19-én, vasárnap 21 órai kezdettel Goldmark Károly operáját, a Sába királynőjét közvetíti az M5 csatorna. A színházi előadás a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából kerül vetítésre – olvasható a Deszkavízió honlapon. 

A Sába királynője, Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, monumentális zenedráma, mely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagy opera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét. Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszög-történet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között.

Az eredetileg az Erkel Színházban bemutatott előadásban a címszereplőt Gál Erika alakítja, Salamon királyt Kelemen Zoltán énekeli. További szerepekben Fried Péter (főpap), Sümegi Eszter (Szulamit), Nutthaporn Thammathi (Asszád), Cserhalmi Ferenc (templomfelügyelő), Rezsnyák Róbert (Baal-Hanan) és Zavaros Eszter (Astaroth) lesz látható-hallható. Az operát Petrovics Eszter rendezte.

címlapkép: Jelenet a Sába királynőjéből (fotó: Magyar Állami Operaház)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek