A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya: Zsinagógai kézmosó Zsámbékról

2022. Január 07. / 13:55


A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya: Zsinagógai kézmosó Zsámbékról

A Magyar Zsidó Múzeum első emeleti állandó kiállításában a falba szerelve látható egy mészkő kézmosó medence, fölötte vörösréz víztartállyal – olvasható a műtárgy ismertetése a Magyar Zsidó Múzeum mai hírlevelében.

kézmoso-zsámbék.jpg

A tárgy történetét a múzeum dolgozóinak 1947 júliusában kelt levele tárja fel:

„Kötelességünknek tartjuk, a t. Irodának a következőket jelenteni. Folyó hó 23–án (...) künn jártunk Zsámbék községben, hogy megállapítsuk mi maradt meg a XVIII. század első évtizedéig visszanyúló zsidó közület emlékeiből. Mikor 1943 nyarán meglátogattuk a községet, teljesen felszerelve találtuk a régi templomot, megvoltak kegyszereik, Tóráik, régi irataik. Kihalóban volt a község zsidósága, már csak mindössze 3 család élt ott. Sikerült is akkor Múzeumunk részére megszerezni 2 Tórafüggönyt és a régi hitközségi könyvek egy részét. A többi régiségtől nem akartak még megválni.

Szomorú kép fogadott bennünket, mikor most újra felkerestük Zsámbékot. A község főterének egyik sarkában áll a nagyméretű zsinagóga, oldalfalai megvannak, de tetőzete hiányzik. A templomot teljesen kifosztották, padlózatát felszedték, a frigyláda szekrényét még megtaláltuk, azt kiemeltettük a falból és elhoztuk, úgyszintén a mosdót a templom előcsarnokából.”

A zsinagógát nem sokkal később lebontották. Képei közül válogatást láthatnak ezen az oldalon / IDE KATTINTVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek