A hét műtárgya: Egy dedikáció Radnóti Miklóstól

2021. Május 28. / 13:06


A hét műtárgya: Egy dedikáció Radnóti Miklóstól

„Magdának, Rudinak és Gyurikának baráti szeretettel, Radnóti Miklós” – ez a látszólag semmitmondó, rutinos dedikáció olvasható az Ikrek havának azon a példányán, amelyet 2019 óta a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár őriz. Egy család számára ajánlott könyv egy család hiányáról – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár péntekenként közzétett magazinjában.


Az Ikrek hava egy 1939-ben, a szerző 30 éves korában megjelent könyv, visszatekintés a hiányra és – a második világháború kirobbanásának éve ez – előretekintés a semmibe. A család, amelyik kapja a példányt, ők, mintha másik világban élnének, amelynek van családi múltja és jövője, perspektívái. Együtt vannak. 

unnamed.jpg

Az Ikrek hava tulajdonképpen amolyan metszéspont Radnóti pályáján: egyensúlyi helyzet, ahogy az Ikrek csillagképben lennie is kell, a múlt és a jövő, a hiány és a pusztulás között. Az „erőszakos” születés és az erőszakos halál között. Mert ennek a visszatekintésnek a kiindulópontja és a távlata egyaránt a halál. A születés elpusztítja Radnóti édesanyját és ikertestvérét, a híres zárszavak pedig mintha már úgy látnák, útra kelt a halál felé a visszatekintés szerzője: „S halott-e már a perdülő szirom, ha hullni kezd, vagy akkor hal meg, hogyha földet ér?”

Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek