Törölték a Facebookról és az Instagramról is a zsidókat és a Ku-Klux-Klant összekapcsoló brit rappert, Wileyt

2020. Július 30. / 13:28


Törölték a Facebookról és az Instagramról is a zsidókat és a Ku-Klux-Klant összekapcsoló brit rappert, Wileyt

A 24.hu már a múlt héten megírta, hogy az egyik legsikeresebb brit grime rapper, Wiley antiszemita megjegyzéseket tett közzé a Twitteren – olvasható a 24. hu mostani írásában.

Ezekben a megjegyzésekben a zsidókat a Ku-Klux-Klanhoz hasonlította, továbbá kígyókhoz hasonlította a zsidókat, hozzátéve, hogy Izrael sem az ő országuk.

A Twitter válaszul felfüggesztette Wiley accountját, aki ezért a Facebookon és az Instagramon folytatta tovább a témát, olyan gondolatokkal gazdagítva a diskurzust, miszerint „a zsidók mindig is úgy gondolták, hogy a feketék felett állnak… miért akarnak bizonyos emberek más rasszokból maguk alá sorolni bennünket?”, illetve a zsidók és a Ku-Klux-Klant illetően még egy összeesküvés-elméletet is közzétett a kettő közötti kapcsolatról.

A Facebook (és a tulajdonában lévő Instagram) döntése nagy nyomást helyez a Twitterre, ahol most is él Wiley profilja, csak a vitatott megjegyzéseket távolították el, miközben brit hírességek (köztük a volt focista Gary Lineker) kampányt indítottak, hogy a Twitter is lépjen fel szigorúbban az antiszemitizmus ellen. Ehhez csatlakozva a brit belügyminiszter, Priti Patel is azt nyilatkozta, a közösségi oldalaknak sokkal gyorsabban kellene eltávolítaniuk az ilyen visszataszító gyűlölködést, írja a Guardian.

Wileyt (valódi nevén Richard Cowie Jr.) a hiphopból és az elektronikus tánczenékből kinőtt sajátosan brit műfaj, a grime keresztapjaként is emlegetik, és 2018-ban a Brit Birodalom Rendje (MBE) kitüntetésben is részesült.

Kiemelt kép: Yui Mok / POOL / AFP

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek