Szeressük egymást, gyerekek

2020. Február 14. / 11:51


Szeressük egymást, gyerekek

A Talmud értelemszerűen nem foglalkozik a Valentin-nappal, de azért jól kikövetkeztethető, mit gondol a kérdésről a zsidó hagyomány. Ha vallásos zsidók vagyunk, és megünnepeljük a Valentin-napot, akkor nem sértünk vallási szabályt, úgyhogy tegyük, amit a szívünk diktál.  


Mit tegyen Valentin-napon egy vallásos zsidó ember, ha a párját meg akarja lepni valamivel, ám kétsége támad, hogy a zsidó vallás ezt vajon megengedi-e neki?

Az utolsó, Izrael teljes közössége által elfogadott törvénygyűjtemény, a kora újkori Sulhan Aruh a mérvadó ebben a kérdésben, valamint Moshe Isserles ahhoz kapcsolódó kommentárja. A mi vitáinkban, ha a Sulhan Aruhból indulunk ki, az ő szava meghatározó. Ő, Moshe Isserles pedig azt mondja, hogy ha egy zsidóságon kívüli szokás jótékony, és világos, hogy mi célt szolgál, nincs benne semmi ködös és semmi gyanús, gyakorlása pedig nem vallási szándékú, akkor nyugodtan csatlakozhatunk – feltéve ha a zsidóság hitgyakorlatát nem sérti, amit művelünk. 

Márpedig csokit venni, szívecskét vágni ki kartonpapírból, kézen fogva sétálni szép dolog és nem vallási gesztus. Szóval nincs semmi akadálya, hogy ma megtartsuk a Valentin-napot, hiszen a legszigorúbb kommentátorok sem tiltják meg, csak annyit jeleznek: ha valaki különösen körültekintő, akkor azért inkább maradjon távol. Szabályt azonban nem sértünk vele, úgyhogy tegyük azt, amit a szívünk diktál. 

Az élet ugyanis tovaszáll, a sír magába zár, szeressük egymást, gyerekek, hisz minden percért kár – ahogy a címben idézett nagy zsidó bölcs mondta. 

(Címlapkép: Linus Schütz/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Ma átadták a felújított makói zsinagógát
Tudomány
OR-ZSE: Digitális szemeszterre készüljenek
2020. Augusztus 25. / 14:13

OR-ZSE: Digitális szemeszterre készüljenek

Kommentek