Ma 67 éves Schiff András, a nagy magyar zongorista

2020. December 21. / 21:50


Ma 67 éves Schiff András, a nagy magyar zongorista

Tizenöt éves fiúként megnyerte a Ki mit tud-ot. Aztán villámgyorsan világhírű zongorista lett, olyan, amilyet egy generációban csak egyet kap egy ország. Könnyen mondjuk jó teljesítményre, hogy világszínvonalú. Rá mondhatjuk, ő tényleg az.

Minden a Ki mit tud alatt kezdődött. Elképesztő mennyiségű igazi, nagy tehetség dobbantója volt, a tévé akkor valóban esélyt jelentett még a felemelkedésre, demokratikus társadalmi szerepe volt. Ma már nincs így, ma már a szórakoztatóipar uralja, amelynek termékei a sztárok és a termékek szavatossága gyorsan lejár. 

Schiff Andrásnak volt esélye és volt tehetsége ahhoz, hogy megmutathassa magát, 15 éves volt, amikor megtanultuk a nevét és sosem fogjuk elfelejteni, elég egyszer hallani bármit, amit játszik, hogy zenévé legyen minden, érzelemmé és finom okossággá Schiff András neve hallatán bennünk. A Zeneakadémián 21 évesen kezd el tanítani és nem éri el a csodagyerekek sorsa, a zene, a csoda megmarad a gyerekkor után is. Igaz, hogy a zenében minden zseni csodagyerekként kezdi voltaképpen. 

Aki meg akarja érteni Bach protestantizmusát és még mellé azt, hogy miért komponált katolikus miseliturgiát a H Moll Misében, az hallgassa a zsidóságát öntudatosan vállaló Schiff András Bach-interpretációját, aki anélkül akarja megérteni a romantikát, hogy bármit is csinálnia kelljen ezért, hallgassa meg a Schubertet és Chopint játszó Schiffet, erő és érzékenység páratlan kombinációját.

Egy olyan zenészt, aki újra úgy tud elvezetni minket a zeneirodalmon keresztül, mintha még sosem jártunk volna ebben a világban, mintha előtte soha semmilyen dallamot nem hallottunk volna. Művelt és átélt közvetítéseiben az alázat apró lábjegyzeteire bukkanunk, elhallgat a zene előtt, de tudja, hogy nélküle nem szólalhatna meg, szolgája, de pótolhatatlan szolgája Mozartnak és Bartók Bélának, Bachnak és Schubertnek.

Ő volt az, aki a zene vigaszát jelentette Kertész Imrének, aki leginkább erre a vigaszra vágyott, mert nem hitt a hamis vigaszokban és pontosan hallotta, mi hamis. Schiff András nem volt az soha, semmilyen értelemben. Ezt is neki köszönhetjük, alig tudnánk felsorolni, mi mindent. Zenélni kétségkívül a világ sajátos, világos, szavak nélküli értelmezése, javaslat arra, hogyan éljünk Schiff Andrásnál is, mint más kivételes zenészeknél, akik közvetítőként is önálló művészek repertoárjuk szerzőinek méltó társai.

Sir Schiff András egyebek mellett lovag is, II. Erzsébet királynő ütötte lovaggá, nincs olyan zenei és társadalmi elismerés, amelyet ne viselne. Már több mint 40 éve annak, hogy elhagyta Magyarországot, az egész világ polgára valóban, de eredendően mégiscsak ide, hozzánk tartozik.

A magyar közönség visszavárja Budapestre, Kolozsvárra vagy akár Nagyváradra és folytathatnánk a sort.

A címlapfotó forrása: The New York Times

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Hamarosan bejön a Sékelek Szombatja
2021. Február 12. / 11:03

Hamarosan bejön a Sékelek Szombatja

Hírek, lapszemle
Netanjahu időt nyert: csak a választás után jönnek a vád tanúi

Kommentek