Jiddis kulturális fesztivál Amerikából online

2020. November 19. / 15:50


Jiddis kulturális fesztivál Amerikából online

Az Egyesült Államok legnagyobb, évente megrendezendő jiddis kulturális fesztiválja idén, 2020. december 26. és 30. között kerül megrendezésre az online térben a Jiddis New York szervezésében.

Így aki érdeklődik e különleges letűnt világ után, nem kell elutaznia New Yorkba, hanem otthonról kényelmes fotelból merülhet, el a jiddis kulturális örökség világába.

Az idei seregszemlén számos zenei koncert, irodalmi program, színházi és táncelőadás közül válogathatunk majd. De lesznek jiddis nyelvórák, különféle workshopok, történelmi előadások, kiállítások, gyerek és ifjúsági programok a világ legnagyobb jiddis művészei és előadói közreműködésével.

Mi a jiddis?

A jiddis a közép-kelet európai askenázi zsidók nyelve, és elsősorban a középkori német dialektusok, másodsorban a héber és arámi, a szláv nyelvek, valamint a régi francia és régi olasz elemeinek ötvözéséből alakult ki. A jiddis az európai zsidóság egyik fő nyelve volt 1000 évig, egészen a 2. világháborúig. A szó maga jiddisül annyit tesz, mint „zsidó”, és főleg germán szótani felépítést mutat. A nyelvet héber ábécé alapú írással használták (kisebb módosításokkal), elvonatkoztatandó a katolikus papság latin ábécéjétől. Eredete a középkori Rajna menti városok zsidó közösségeire vezethető vissza. Héber és arámi szavakat, valamint bibliabeli, Talmudbeli kifejezéseket is használt, ezen kívül kifejezéseket a rabbik írásaiból.

A zsidók keletre húzódásával a cseh és lengyel nyelvből kölcsönöztek szavakat. További migrációk a jiddis szókincset orosz szavakkal gazdagították, amint a nyelv elterjedt Európában és az Orosz Birodalomban. Az oroszországi zsidó pogromok által kiváltott tömeges kivándorlás aztán 1880-tól az Októberi forradalomig, majd a Nemzeti Szocialisták által kiváltott exodus Közép-és Kelet Európából eljuttatta a jiddist Izraelbe, Észak- és Dél Amerikába, Nagy-Britanniába, Dél-Afrikába és Ausztráliába. A jiddist még zsinagógai imádkozással, étkezési előírásokkal és más hagyományos gyakorlatokkal kapcsolatos kifejezések és fogalmak is jellemezték.

További tudnivalók és a részletes program / IDE KATTINTVA érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Szombat, szabadság, szerelem
2021. Július 23. / 09:17

Szombat, szabadság, szerelem

Kommentek