Heisler András: Nekünk zsidóknak különösen fontosak a zsidó sportsikerek

2021. December 08. / 14:47


Heisler András: Nekünk zsidóknak különösen fontosak a zsidó sportsikerek

Game Changers címmel olyan sportolók élettörténetéről szóló kiállítás nyílt meg szerdán az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, akik egyedivé, úttörővé és példátlanná tették a kapcsolatokat Magyarország és Izrael között.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke kiemelte: örül, mert ez a kiállítás az általános emberi értékekről, a másság elfogadásáról és a sportsikerek igazságosságáról szól. Szerinte a sport a talán az egyetlen terep, ahol a teljesítmények beárazása igazságosan zajlik.


A tárlaton beszédet mondott Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára – aki kiemelte: úgy gondolja, hogy a két nemzet kapcsolatának valódi dimenziója nem csupán a nemzetköziség. "Magyarország és Izrael között egyfajta bensőséges kapcsolat van, ezernyi rokoni szál, közös történet, örömök és fájdalmak" – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: nagyon hosszú azoknak a személyeknek a névsora, akik a két nemzetet összekötik.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidóknak 130 éves története és szerepe van a modern sportok fejlődésében Magyarországon.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke arról beszélt, hogy a sport az egyik leghatékonyabb eszköz jó irányba fordítani a dolgokat. "Az itt látható sportolók különleges és követhető példát jelentenek, mert, rácáfoltak az előítéletekre" – állapította meg, majd a zöld-fehér színekben szerepelt zsidó sportolók közül a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti Györgyöt emelte ki, akit a vízilabda Puskásának nevezett.

Buranits Ildikó, az MTK Budapest alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kék-fehér klub Aranykönyvébe bekerült sportolók között is számos zsidó származású volt, többek között a labdarúgó Aranycsapat szövetségi kapitánya, az érdemtelenül feledésbe merült Sebes Gusztáv. Beszéde végén az MTK Budapesthez köthető, Izraelben is játszó futballistákat sorolt fel, köztük Halmai Gábort, Hamar Istvánt, illetve a csapat jelenlegi vezetőedzőjét, Márton Gábort.

A kiállítás a következő pár hétben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban tekinthető meg, 2022 tavaszától pedig a Puskás Aréna parkjában mutatják be.

***

Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének a kiállíásmegnyitón elhangzott beszédét olvashatják.

Tisztelt Nagykövet Úr, Elnök urak, Sportvezetők, kedves Vendégek!

Talán Brooklynban, Amerika emblematikus zsidó negyedében lehet csak mosolyt fakasztani egy ma már szakállas viccel, ami így szól: Melyik a világ legrövidebb könyve? A zsidó sportlegendák. Brooklynban ezen jót nevetnek a jámbor, vallásos zsidó testvéreink, mi pedig itt Magyarországon értetlenül bámulunk.

Ugyanis a magyar sport megteremtésében, sportegyesületek létrehozásában – mondjuk olyanokra gondolok, mint a kiállításnak helyt adó MTK, vagy a most éppen kedves vendégként meghívott Fradi sportegyesülete.

Aztán itt vannak a zsidó olimpikonok. A holokauszt előtti olimpiák magyar aranyainak több mint negyedét szerezték zsidó sportolók – tudjuk, mindjárt az első kettőt Hajós Alfréd – a későbbi Margitszigeti uszoda „feltalálója”.

Az amerikai viccet ugyan értjük, mert okosak vagyunk, nevetni még sem tudunk rajta, mert Magyarország nem Brooklyn, a magyar zsidóság többsége, különösen a városokban élő közösségek tagjai pedig se nem ortodoxok, se nem haszidok és remélem a jövőben sem lesznek azok. A zsidó olimpikonok a magyar többségi társadalomba erősen integrálódott sportolók voltak, nem jelentéktelen részüket a holokauszt során megölték, kizárólag zsidóságuk miatt.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTIFotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Körülnézve a kiállítás tablóin, kevéssé lehet megérteni a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiákat. Mi zsidók büszkén valljuk, mi a könyv népe vagyunk: a közhelyek szerint csak csenevész, gyáva, férfiatlan könyvmolyok. A valóságban a magyar sport és a magyar társadalom értékes szereplői. Egykor hasonló sztereotípiákon nyugodott a rossz katona, a fizikai munkához nem értő, ügyefogyott, gyenge zsidó képe, amit aztán Izrael Állama, a zsidó Állam meglehetősen hatékonyan cáfolt meg a világ egyik legerősebb hadseregének létrehozásával, a mocsarak lecsapolásával és a terméketlen sivatag megművelésével.

Nekünk zsidóknak ezért különösen fontosak a zsidó sportsikerek. És különösen fontos számunkra, ha a többségi társadalom ezeket nem elhallgatja, hanem közhírré teszi. Ezért is jöttem örömmel az Izraeli Nagykövetség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében létrehozott kiállítás megnyitójára. Örülök, mert meggyőződésem, hogy a rasszizmus, a kirekesztés, vagy éppen a sztereotípiák ellen ezzel az eszközzel lehet küzdeni. Gratulálok a kiállítás létrehozóinak.

Ide tartozik még, hogy a kormányok által megalakított Nemzetközi Holokauszt Szövetség, az IHRA antiszemitizmus definícióját a magyar kormányt követően két patinás sportklubunk, az FTC és az MTK is elfogadta. Mindkét egyesületnek számos zsidó olimpikonja volt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében fogadják nagyrabecsülésemet. S ha már arról beszélek, mennyire örülök annak, hogy itt lehetek, még egy rövid gondolat. Magyarország már az áprilisi parlamenti választások lázában ég. Sok rendezvényen veszek részt, hol kormányoldalin, hol a másikon és azt tapasztalom, hogy a zajos közéletünkben minden megemlékezés, temetés, ünnep, vagy évforduló átitatódik szörnyű, aktuálpolitikai kérdésekkel. S ebből a civil polgároknak már kezd elege lenni. S most örülök, mert úgy gondolom ez a kiállítás az általános emberi értékekről, a másság elfogadásáról, a sportsikerek igazságosságáról szól. Mert a sport talán az egyetlen terep, ahol a teljesítmények beárazása igazságosan zajlik, egyedül itt valósul meg tudhatóan egyfajta erkölcsi ideálunk.

Hölgyeim és Uraim! Köszönöm figyelmüket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek