Budapesten keresi édesanyja 1944-es megmentőjét a venezuelai zongoraművész

2020. Június 11. / 09:37


Budapesten keresi édesanyja 1944-es megmentőjét a venezuelai zongoraművész

A Venezuelában született zongoraművész, Andres Carciente minden követ megmozgat azért, hogy megtudja, ki bújtatta és mentette meg az édesanyja életét 1944-ben Budapesten. Egy képeslap alapján kezdett el kutakodni – olvasható a Mandiner.hu oldalon.

1944-ben a zsidó származású Friedmann Ágika hatesztendős volt. Valószínűleg az édesanyjával együtt deportálták volna, ha nem kapnak segítő kezet. Budán, egy lakásban vészelték át a nyilas terrort. A hatesztendős kislány semmit sem értett az egészből, csak azt tudta, hogy nem a saját nevét kell mondania, ha valaki megkérdezi, hogy hívják.

A borzalmakat túlélték, a kislány pedig a háború után Svájcba került leányotthonba, majd a család Dél-Amerikába ment, és végül Venezuela fővárosában, Caracasban telepedtek le.

A borzalmakat próbálták elfelejteni, elnyomták magukban, még otthon sem beszélgettek arról az időszakról.

Friedmann Ágnes aztán felnőtt, Venezuelában házasodott és megszületett a fiuk, Andres. Ő volt az, aki már felnőttként elkezdte kérdezgetni az édesanyját, ugyanis mindig is izgatta a család története. Az anyukája sokat nem tudott mondani, hiszen arról is csak emlékfoszlányai voltak, hogy Budapesten hol bújtatták őket; és hogy ki, arról pedig végképp nem tudott semmit. Mivel a nagymama 1963-ban meghalt, őt nem kérdezhette meg Andres, így nyomozásba kezdett. Sokáig semmire sem jutott, aztán talált egy képeslapot, amelyben minden jel szerint a család megmentőjéről írt még 1947-ben a nagymamája.

Andres egyébként hosszú évek óta Budapesten él. Zongoraművészként végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, s úgy volt, visszatér Caracasba, ám közbejött a szerelem, itt ragadt, megházasodott és gyermekük is lett. Szerinte az évek alatt összeállt a kép. Egy bizonyos Turoczy vagy Túróczi Lajos leszármazottjaival szeretne megismerkedni, mert több mint valószínű, hogy ő volt az édesanyja megmentője.

andres-carriente.jpg

Azt is kiderítette, hogy a férfi Budán a Torbágyi út 22. szám alatt, majd később a Böszörményi út 18/b alatti házban is élt a háború után, ám eddig még nem akadt a leszármazottak nyomára.

Pedig szeretné 76 év elteltével megköszönni nekik azt, amit az édesanyja megmentője tett. Friedmann Ágnes – aki később Falusra magyarosított – egyébként még ma is él, 82 esztendős és Caracasban várja a híreket. Ha Andres sikerrel jár, 76 év után végre megtudhatja, ki is mentette meg a szinte biztos haláltól 1944-ben.

***

Ha ön tud valamit a megmentőről, ismerős lenne önnek a neve, akkor írjon nekünk e-mailt a kapcsolat kukac mandiner.hu címre, köszönjük! (Sal Endre / Mandiner.hu) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Péntek este már az Újpesti Zsinagógában is imádkozhatunk
Hírek, lapszemle
Amíg beszélünk róluk, addig él az emlékük
Hírek, lapszemle
A pápai zsinagóga mielőbbi felújítására gyűjtenek

Kommentek