Címkék

Sáná tová 5784

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 19. / 17:58

Édes-mézes új évet, avagy skajach a Frankel-körzetnek!

A budai Frankel Leó úti zsinagóga körzet hihetetlenül nagyszabású ünnepséget rendezett Ros Hásáná alkalmából. A Városmajorban tartott rendezvényen csaknem ezren vettek részt, ami részint óriási elismerés a Frankel vezetésének és a szervezőknek, másrészt örömteli esemény a teljes magyar neológ zsidóság számára.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 17. / 20:03

Zsidó ünnepek az 5784-es zsinagógai évben

A napokban köszöntött ránk a zsinagógai újév, s ezzel kezdetét vette az őszi ünnepek sorozata. Ezért tesszük közzé az Önök számára az 5784. zsinagógai év naptárját. Várjuk Önöket zsinagógáinkban és reméljük, hogy otthonra, közösségre lelnek majd nálunk mindannyian. Egy nép, egy szív. Jó beírattatást és bepecsételtetést kívánunk mindannyiójuknak.

Élet + forma / 2023. Szeptember 15. / 13:12

Sáná tová 5784! – Alma és méz

Ros hásánákor szokás mézbe mártott almát enni, hogy édes és kerek legyen az új év. Ezek mellett több szimbolikus ételre lehet még az újévvel összefüggő áldást mondani – ezekből áll össze a ros hásáná-széder, egy rituálisan, áldások kíséretében elfogyasztott ételsort.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 15. / 09:17

Orbán Viktor: A sófár hangja tegye felemelővé, a kerek mézes kalács pedig édessé az új esztendőt

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök Prof. Dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, a magyarországi zsidó közösséget és a hazai zsidó szervezetek vezetőit a ma este beköszöntő 5784. zsinagógai új esztendő alkalmából.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 15. / 07:59

Dr. Grósz Andor: Ros Hásáná az elgondolkodás ideje

Meggyőződésem szerint a zsidóknak a zsinagógában kell spirituális otthont találni, ahol kapcsolatba léphetnek mindazzal, amiben őseink mélyen hittek. Mert mindannyian ki vagyunk éhezve az értelmes, a hagyományainkat őrző közösségek megtalálására, olyanokra, amelyek támogatnak bennünket a vallás és a bölcsesség keresésében.

Élet + forma / 2023. Szeptember 14. / 21:17

Hogyan éljünk véges életet egy bizonytalan világban? Az őszi ünnepekre

Mind meg fogunk halni, mind magányosak vagyunk a végső kérdéseinkkel, mind magunkra vagyunk hagyva döntéseinkkel is, mind magunknak kell megalkotnunk a saját életünk eleve senkinek a számára nem adott értelmét.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 14. / 15:48

Újévi kívánság: „Dolgozzunk együtt egy jó ügy érdekében”

A hamarosan ránk köszöntő új év alkalmából a Mazsihisz és BZSH vezetése a Rumbach-ban tegnap rendezett ünnepséget, amelyen többek között részt vett dr. Erdő Péter bíboros-érsek, Karácsony Gergely főpolgármester, dr. Fónagy János államtitkár és Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. A megjelenteket dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök és Mester Tamás BZSH-elnök, Mazsihisz-alelnök köszöntötte, tanítást adot dr. Frölich Róbert országos főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 13:04

Szántó-Várnagy Binjomin: Ros Hásáná – a nagyság és önzetlenség ünnepe

A polgári újév egyik szokása a trombitálás. Teljesen egyértelmű, hogy ez a szokás a Tórából ered, mert a Tóra Ros Hásánát, a zsidó újévet a „kürtzengés napjának” nevezi (Mózes 4., 29:1). De ezzel véget is ért a párhuzamok sora, hiszen míg a népek által tartott újév önfeledt vigadozás, addig a zsidó újév az ítélet súlyos napja.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 12:23

Újévi rendezvénynek adott otthont a Dohány utcai zsinagóga

Izrael budapesti nagykövetségének meghívására a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületből 78 diplomata vett részt a Dohány utcai zsinagógában rendezett újévi fogadáson. A nagykövetek és beosztott diplomaták a holokauszt áldozataira emlékezve fejet hajtottak az Emanuel emlékfa előtt.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 12. / 15:31

Péntek este beköszönt a zsidó újév – Sáná tová 5784!

Péntek este új zsinagógai év köszönt ránk, ezért számvetést kell készítenünk mindarról, amit magunk mögött hagyunk. Napokon belül megkezdődik az őszi ünnepek sorozata. Várjuk Önöket zsinagógáinkban! Reméljük, hogy mindannyian otthonra, közösségre lelnek majd nálunk.