Címkék

Magyar zsidóság

Hírek, lapszemle / 2023. Május 24. / 16:29

Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban mutatták be a Szombat tematikus számát, amely a helyi zsidó közösségek hagyományaira, múltjára tekint vissza. Szántó T. Gábor író, a lap főszerkesztője elmondta: a Szombat egy-egy központi téma megragadásával igyekszik minél pontosabb, részletesebb képet adni a zsidóságról, így történt ez a veszprémi tematikus szám esetében is.

Zsidó világ / 2023. Április 20. / 11:47

Komoróczy Szonja Ráhel: Milyen nyelven beszéltek a zsidók Pápán?

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat következő előadója dr. Komoróczy Szonja Ráhel, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatási rektorhelyettese lesz. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett előadás témája: milyen nyelven beszéltek a zsidók Pápán?

Élet + forma / 2023. Március 14. / 12:25

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma címmel tart egy rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetést a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest - Bálint Ház eseménye 2023. március 20-án, hétfőn délután 5 órakor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

Hírek, lapszemle / 2023. Március 13. / 12:39

Horvát Éva fotósorozata: Az utolsó munkácsi magyar zsidó közösség

Horvát Éva az 1990-es években három éven át dokumentálta az utolsó, azóta kihalt munkácsi haszid diaszpóra életét. A magyar identitású közeget számos trauma érte, mégis maradtak olyanok, akik a holokauszt és a Gulág túlélése után visszatértek az amúgy is terhelt történelmű Munkácsra, hogy továbbra is kövessék vallásukat, és élni tudjanak a szegénység ellenére is. A Telex.hu írását ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 02. / 09:49

„Az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell"

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakember folytatott eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által a napokban Budapesten tartott konferencián. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg a Danube Institute kutatói által szerkesztett Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality (Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság) című, két kötetes angol nyelvű munka.

Tudomány / 2023. Február 07. / 19:51

Budapest első zsidó „helytörténésze” – Groszmann Zsigmond válogatott írásai

Groszmann Zsigmond (1880-1945) budapesti rabbi és történész válogatott tanulmányait, valamint újságcikkeit tartalmazza az a kétkötetes munka, amelyet az Infopoly Alapítvány adott ki Dombi Gábor válogatásában és szerkesztésében. Akit legalább olyan szenvedélyesen érdekel a pesti zsidóság története, ahogyan azt Groszmann rabbi kutatta, annak ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia.

Tudomány / 2023. Február 02. / 12:23

Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.