Címkék

külföldi lapszemle

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hit erejével kapcsolatos.

Hírek, lapszemle / 2024. Július 10. / 12:29

Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát

Amszterdamban megrongálták Anne Frank szobrát, vandálok ezt a feliratot fújták rá: „Gáza". A város polgármestere a nyilvánosság segítségét kéri a tettesek kézre kerítésében. Hollandiai politikusok elítélték a rongálást – írja a Jerusalem Post.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 07:02

Jonathan Sacks rabbi korunk Kórách-jelenségéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a mostani hetiszakaszban szereplő Kórách-lázadást aktualizálja.

Közélet / 2024. Július 04. / 14:55

Izraeli rádiók nem játsszák Waters dalait, mert tagadja a Hamász október 7-i terrorját

A világhírű Pink Floyd zenekar egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa, Roger Waters a Piers Morgannek adott interjújában tagadta, hogy a Hamász terroristái brutális erőszakot követtek volna el október 7-én. Több izraeli rádióadó erre úgy döntött: tiltólistára teszik a zenész számait.

Izrael / 2024. Július 03. / 12:13

Izrael: Veszélyt jelző alkalmazást fejlesztettek okostévékre

Izraelben vészhelyzetek esetén riaszt és és útmutatást ad az okostévékre a Home Front Command cég most kifejlesztett alkalmazása. Az új app lényegében a szirénák funkcióját látja el pontos lakóhelyek szerinti bontásban az androidos rendszert használóknak.

Tudomány / 2024. Július 01. / 09:41

Az izraeli innováció visszavág: feltalálták az öngyógyító bioüveget

A Tel-Avivi Egyetem kutatói feltalálták az öngyógyító „biológiai üveget”, amely forradalmasíthatja az optikát, a műholdas kommunikációt, a távérzékelő rendszereket és az orvosbiológiát. Sokkal átlátszóbb, mint az igazi üveg, de igen kemény, ráadásul energiatakarékos, mert az előállításához nem kell magas hő, és ha megreped, akkor vízzel forrasztja össze saját magát.

Zsidó világ / 2024. Június 28. / 12:15

Jonathan Sacks rabbi az oktatásról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a zsidó oktatás fontosságáról szól. Ennek aktualitását az adja, hogy a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) ma tartotta ünnepélyes tanévzáróját és diplomaosztóját.

Kultúra / 2024. Június 26. / 12:42

A Fauda-sztár Lior Raz október 7-ről készít filmet

A Fauda izraeli sorozat által világhírűvé lett Lior Raz és Avi Issacharoff írta a forgatókönyvét az Október 7. című filmnek, amely arról szól, hogy Noam Tibon nyugállományú tábornok hogyan mentette meg a fiát, Amir Tibon újságírót és családját a Hamász október hetediki támadásán a Nahal Oz kibucból.

Tudomány / 2024. Június 26. / 08:53

Kilencezer éves kőmaszkot állítottak ki Izraelben

Most először láthatja a nagyközönség azt a 9000 éves, az újkőkorszakból származó kőmaszkot, amely néhány éve került az Izraeli Régészeti Hatósághoz. Ezt a darabot is beleértve az egész világon mindössze 16 példányt ismernek ilyen kőmaszkokból. A tárgyat az Izraeli Múzeum „Szemtől szemben" című tárlatán állították ki.

Zsidó világ / 2024. Június 21. / 09:45

Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hetiszakaszok jelentőségéről szól.

Zsidó világ / 2024. Június 14. / 10:30

Jonathan Sacks rabbi a Tóráról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a Tóráról szól. Ennek aktualitása természetesen az, hogy a héten ünnepeltük a vallási, történelmi és civilizációs fordulópontot jelentő Tóraadást.

Zsidó világ / 2024. Június 11. / 09:35

Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre

Tegnap közöltük Hercz Dániel rabbi írását arról, hogy miért fogyasztunk a Tóraadás ünnepén tejes ételeket. A zsidó hagyomány gazdagságára jellemző módon más magyarázatok is vannak erre a szokásra. Ezeket osztjuk meg alábbi cikkünkben.