Címkék

holokauszttúlélők

Közélet / 2023. Május 28. / 19:54

„Olyan emlékezetpolitika kell, hogy egyszer mindenki szembesüljön a rémtettekkel”

– A holokauszttúlélők és azok közvetlen leszármazottai még igénylik, hogy emlékezzünk, de mások részéről sajnos egyre formálisabbak ezek az események – hangzott el a „NÜB” minap megtartott közgyűlésén. Az ülésen dr. Schiffer János elnök beszámolt a 2022-ben végzett munkáról és az idei büdzsé tervezetéről. Csepeli György és Papp Richard tájékoztatást adott egy, a holokauszt helyi emlékezetéről szóló kutatásról.

Zsidó világ / 2023. Április 26. / 12:02

Közgyűlést tart a NÜB, napirenden az egyesület tavalyi gazdálkodása és idei költségvetése

A „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete május 8-án, délelőtt 11 órától tartja éves közgyűlését a szervezet budapesti, Bajza utcai székházában. A főbb napirendi pontok között szerepel a 2022-es pénzügyi beszámoló megtárgyalása és a 2023-as költségvetés tervezetének megvitatása. Ha a közgyűlés nem lesz határozatképes, a következő összejövetelt május 18-ra, 11 órára tűzték ki változatlan helyszínen.

Megemlékezések / 2023. Március 30. / 12:46

A megtisztulás felé: a Soá elkövetőinek leszármazottai a Rumbach-ban

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz holnap a budapesi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol „Emlékezet és remény: A hallgatás leplének szétszakítása" címmel rendeznek megemlékezéssel és műhelyfoglalkozásokkal egybekötött összejövetelt a Marsch des Lebens – March of Life (Menetelés az életért) német és magyar keresztény közösségei a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével.

Zsidó világ / 2023. Március 13. / 18:59

„Megnyitom fájdalomtól telített szívemet" – Fleischmann Izrael könyvéről

Nem mindennapi olvasmányélményt kínál az 1920-ban született, s 2008-ban elhunyt Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című memoárkötete. Hiszen a könyv egyrészt ártatlanul elszenvedett, embertelen egyéni kínok és családi tragédiák szívszorongató lenyomata a vészkorszakból – ugyanakkor egy mélyen vallásos zsidó embernek az Örökkévaló szeretetébe és bizalmába vetett, múlhatatlan hitének örök példaként elénk állított, megrendítő dokumentuma.

Zsidó világ / 2023. Február 20. / 15:14

Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!

Új filmklubot indít útjára a Virág Teréz Traumakutató Csoport és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), amelynek első rendezvénye február 23-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor lesz. Első alkalomal a Mátis Lilla rendezésében 2002-ben készült „Mély kútba tekinték…” című dokumentumfilmet vetítik le, amely Virág Terézről szól. A film után beszélgetés lesz a rendezővel, valamint Virág Teréz gyermekeivel és unokáival.

Közélet / 2023. Január 30. / 16:29

Zsidósors Magyarországon – Lévai Jenő könyvét ajánljuk

Lévai Jenő újságíró (1892-1983) a II. világháború után három év alatt írta meg a magyar zsidóság tragédiáját, a vészkorszakhoz vezető utat, igazolva és dokumentálva azt a tényt, hogy a holokauszt előzményei visszanyúlnak az 1920-as évekig. A Zsidósors Magyarországon című, vaskos dokumentumkötetét nemrégiben az Európa Kiadó jelentette meg újra Dési János újságíró tanulmányával, Révész Sándor újságíró szerkesztésében.

Zsidó világ / 2023. Január 30. / 12:14

Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

A találkozó fővédnöke a győri polgármester, védnökei pedig a megyei főispán és a megyei közgyűlés elnöke. Az esemény Győr hivatalos 2024. évi programjának része lesz.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 11:31

Bemutatták az Edith Bruckról szóló filmet, a premierre a pápa üzenetet küldött

A magyar, a vatikáni és az izraeli diplomácia is képviseltette magát a magyar származású holokauszttúlélő, Edith Bruck életéről készített új dokumentumfilm első vetítésén, melyet a római magyar kulturális intézetben tartottak tegnap este. Az alkalomra Ferenc pápa is üzenetet küldött. Edith Bruck a premier előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: az emlékezés mindig nagyon fontos, tegnap is az volt, ma is az, és holnap is az lesz, ezért folytatja a tanúságtételt.

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 17. / 09:55

Intézetbe akarnak vinni egy holokauszttúlélő nőt, hogy beolthassák a kovid ellen

Egy Németországban élő holokauszttúlélő, Inna Zsvanetszkaja zeneszerző nem akarja, hogy beoltsák a Covid-19 elleni vakcinával, és ezért távozott ismeretlen helyre. A német hatóságok elrendelték a nő intézeti elhelyezését, mert így látják biztosítottnak, hogy megkapja az oltóanyagot. Német politikusok és jogi szakértők az alaptörvény megsértésének tartják a zeneszerző ellen hozott határozatot.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 14:06

Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 13:22

Sümegi holokauszttúlélők és leszármazottaik találkozóját szervezik

A múlt év nyarán a vészkorszakban elhurcolt sümegiek emlékére tartottak egy megemlékezést a helyi zsinagógánál, s azóta fölvetődött az az ötlet, hogy idén nyáron megszervezik a sümegi holokauszttúlélők, valamint a másod- és harmadgenerációs leszármazottak találkozóját. A Mazsihisz.hu honlapja szeretne segítséget nyújtani a szervezésben, ezért cikkünkben megadjuk a főszervező elérhetőségeit.