Címkék

holokauszttúlélők

Kultúra / 2023. November 16. / 10:32

Különdíjat kapott a Keleti Ágnesről szóló dokumentumfilm Olaszországban

A milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a zsűri „Mention d'Honneur 2023" különdíját érdemelte ki „Az aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című, a jelenlegi legidősebb élő olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről készült dokumentumfilm. A gálán a film rendező-vágója, Oláh Kata és Csukás Sándor operatőr vette át az elismerést.

Megemlékezések / 2023. November 09. / 13:29

Ma volna 94 éves Kertész Imre Nobel-díjas író

Magyarország első és eddig egyetlen Nobel-díjas írója, Kertész Imre Budapesten született 1929. november 9-én, így ma töltené be 94. életévét. 14 évesen deportálták Auschwitzba, onnan Buchenwaldba, majd Zeitzbe, ahonnan 1945-ben tért haza. Színműveket írt, német műveket fordított, s habár az irodalmi élet jól ismerte, a nagyközönség számára szinte az ismeretlenségből vált világhírűvé a Sorstalanság című regényével, amiért 2002-ben kapott Nobel-díjat.

Kultúra / 2023. Október 19. / 11:13

A milánói sportfilm-fesztiválon versenyez a Keleti Ágnesről szóló dokumentumfilm

– A jelenlegi legidősebb élő olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről készült, az „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című dokumentumfilm a milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon versenyez novemberben – olvasható a film gyártójának, a Makabor Studio Kft.-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében. A filmet Olaszország legrégebbi mozijában, a Cinema Centrale-ban vetítik majd.

Oktatás / 2023. Október 17. / 11:05

Judaisztika másképp – különleges tanórák a Scheiberben

– Embermentő hősiességével Braun Lucy beírta nevét a magyar zsidóság történelmébe – mondta dr. Tóth Andrea, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber iskola judaisztika tanára azzal kapcsolatban, hogy az ő meghívására vendégelőadóként Bánki Miklós, Bánó Szilvia és Simonyi Andrea beszélt a holokauszttúlélő Braun Lucyról a diákoknak.

Kultúra / 2023. Október 03. / 15:42

Az újrakezdés receptjei – Könyvbemutató és kóstoló Király Kinga Júliával

Király Kinga Júlia egyedülálló megközelítéssel interjúzott az erdélyi zsidó közösség maroknyi túlélőivel: interjúalanyait a régi ételekről, valamint azok elkészítéséről kérdezte, ami egészen más irányból mozgósította az emlékeket. Az újrakezdés receptjei című könyvéről a MAZSIKE szervez kötetbemutatót kóstolóval október 10-én, kedden este 6 órától az egyesület székházában, ahol a szerzővel Dési János beszélget.

Élet + forma / 2023. Október 03. / 10:55

Holokauszttúlélők mindennapjait bemutató fotókiállítás nyílt Budapesten

„Tizenöt csodálatos ember engedett be az otthonába, ahol betekinthettem a gondolataikba, hobbijukba, mindennapjaikba” – mondta el a képeket készítő Zsobrák Nóra fotós és szociális munkás a 15 holokauszt túlélő mindennapjait bemutató kiállítás megnyitóján.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 21. / 15:31

SZEMTANÚK – Traumaábrázolások a zsidó múzeum gyűjteményéből

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent a SZEMTANÚK – EYEWITNESSES című, angol-magyar nyelvű képzőművészeti album a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában. A 300 oldalas kötet a holokauszt korai vizuális emlékezetét dolgozza fel azzal a misszióval, hogy a holokausztot túlélő művészek vizuális emlékezete ne vesszen el.

Kultúra / 2022. Augusztus 22. / 14:34

Fahidi Éva euforikus tánca öt napig tanároknak ingyenesen elérhető

A Tünet Együttes oldalán augusztus 22-26. között középiskolai tanárok számára ingyenesen elérhetővé tették Szabó Réka: A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét, amelyben az akkor 90 éves Fahidi Éva holokauszttúlélő és Cuhorka Emese a tánc segítségével közösen dolgozzák fel a múlt traumáit. A Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült film körbejárta az egész világot, nagydíjat kapott Locarnóban és Szarajevóban is.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 22. / 07:53

Dr. Körmendi István: „A többség nem bántott, de nem is védtek meg"

Tartalmas portrét közölt a Népszava dr. Körmendi Istvánról abból az alkalomból, hogy – mint ebben a cikkünkben beszámoltunk róla – a 99 éves háziorvos a napokban életműdíjat kapott a Zsidó Nemzeti Alaptól. A cikkben az orvos a gyermekkoráról is mesél, s visszaemlékezik arra is, hogy zsidósága miatt annak idején milyen megaláztatások érték diáktársai részéről az iskolában.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 13. / 20:28

Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ma megérkezett Izraelbe, ahonnan – a legmagasabb rangú állami vezetőkkel való tárgyalások után – Szaúd-Arábiába vezet majd az útja. A Haaretz véleménycikke Biden látogatása kapcsán azt írja: az elnöknek az „új” Közel-Keletről egészen más képet festenek az izraeliek, mint az arab tárgyalópertnerek, sőt, egészen mást várnak Amerikától Izraelben, mint a térség arab országaiban.

Megemlékezések / 2022. Július 04. / 12:13

Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

Mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokuaszt debreceni áldozatairól tegnap a cívisvárosban, ahol a holokauszttúlélőket egy-egy szál virággal köszöntötte Papp László polgármester a Pásti utcai ortodox zsinagógában, s emlékező beszédet mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is – számolt be az eseményről a Dehír.hu helyi hírportál.

Megemlékezések / 2022. Június 26. / 20:39

Emléktábla a nyilasok alatt embereket mentő katonatisztnek

– Csipkés Ernő nem akadékoskodó bürokrata, hanem az emberiesség parancsát szem előtt tartó katonatiszt volt, akinek több száz üldözött köszönhette az életét – hangzott el Csipkés Ernő ezredes (később címzetes vezérőrnagy) emléktáblájának mai felavatása alkalmából az egykori Kilián laktanyánál. Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette: kezdeményezik a Jad Vasem intézetnél, hogy az embermentő katonatiszt kapja meg a Világ Igaza kitüntetést.