Címkék

holokauszttúlélők

Megemlékezések / 2022. November 21. / 10:44

Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

Svédországban 98 éves korában elhunyt Hédi Fried holokauszttúlélő, akit Máramarosszigetről 1944-ben deportáltak Auschwitzba, majd felszabadulása után Svédországban telepedett le. Mivel ismert személyiség volt, haláláról tegnap XVI. Károly Gusztáv király is megemlékezett, aki ezt írta: Hédi Fried hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról, az emberi méltóság sérthetetlenségéről.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 26. / 10:35

A pápa az atomfenyegetés veszélyéről beszélt egy magyar holokauszttúlélő mellett

Ferenc pápa tegnap a kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi nukleáris fenyegetést a Rómában, a Colosseum tövében több ezres közönség előtt elmondott beszédében. A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszttúlélő, a kilencvenegy éves, Olaszországban élő Edith Bruck.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 06. / 14:06

„A holokauszt nemcsak a zsidóság, hanem az egész társadalom tragédiája volt"

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a holokauszt nem a deportálásokkal kezdődött, hanem több mint két évtizeddel korábban, az 1920-as numerus clausus elfogadásával. S azt is tudatosítani kell a magyar társadalomban, hogy a holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, hanem az egész magyar társadalom tragédiája volt, azaz a vészkorszak nem zsidó, hanem össztársadalmi ügy – mondta Horváth József, a Mazsihisz alelnöke a csömöri holokausztmegemlékezésen.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 30. / 13:25

A vészkorszakban ezreket mentő spanyol diplomatára emlékeztek Óbudán

Szeptember 28-án, születésének 112. évfordulóján Ángel Sanz Briz spanyol diplomatáról emlékezett meg Óbuda. Ángel Sanz Briz a budapesti spanyol nagykövetségen ügyvivőként dolgozott 1944-ben, s kezdetben a Magyarországon élő, spanyol gyökerű szefárd zsidókat igyekezett megóvni a biztos haláltól. Ám ahogyan nőtt a fenyegetettek száma, a mentettek köre is egyre bővült, így végül több mint 5200 magyar ember köszönhette neki az életét.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 29. / 10:50

„Horthy Hitlertől remélte Magyarország zsidótlanítását"

A csaknem 100 évesen is aktív háziorvosként dolgozó dr. Körmendi István tegnap a Népszavában jelentette meg a „Horthy valósága, ahogy megéltem" című írását, amelyben azt fejti ki: miért tartja felháborítónak, hogy Horthy Miklós szobra bekerült a magyar parlament szélsőjobboldali alelnökének dolgozószobájába. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 18. / 20:13

Mártírjainkra emlékeztünk a Kozma utcai temetőben

Vasárnap reggel tartotta hagyományos mártír megemlékezését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Chevra Osztálya a Kozma utcai temetőben. Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szavait követően Mester Tamás, a BZSH elnöke emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, kiemelve: évről-évre kötelességünk ezen a napon fejet hajtani azok emléke előtt, akik a náci tömegmészárlás során életüket vesztették a haláltáborokban.

Közélet / 2022. Augusztus 31. / 20:13

NÜB: A vészkorszakot túlélők nevében követeljük a Horthy-szobor eltávolítását

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a koncentrációs tábort, gettót, munkaszolgálatot túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt, és azt követeli a magyar állam vezetőitől, hogy lépjenek fel a szobor eltávolítása érdekében, mert az nemcsak sérti, de valósággal szembeköpi a Horthy-rendszer áldozatait, az Országház épületét pedig megbecsteleníti.

Kultúra / 2022. Augusztus 22. / 14:34

Fahidi Éva euforikus tánca öt napig tanároknak ingyenesen elérhető

A Tünet Együttes oldalán augusztus 22-26. között középiskolai tanárok számára ingyenesen elérhetővé tették Szabó Réka: A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét, amelyben az akkor 90 éves Fahidi Éva holokauszttúlélő és Cuhorka Emese a tánc segítségével közösen dolgozzák fel a múlt traumáit. A Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült film körbejárta az egész világot, nagydíjat kapott Locarnóban és Szarajevóban is.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 22. / 07:53

Dr. Körmendi István: „A többség nem bántott, de nem is védtek meg"

Tartalmas portrét közölt a Népszava dr. Körmendi Istvánról abból az alkalomból, hogy – mint ebben a cikkünkben beszámoltunk róla – a 99 éves háziorvos a napokban életműdíjat kapott a Zsidó Nemzeti Alaptól. A cikkben az orvos a gyermekkoráról is mesél, s visszaemlékezik arra is, hogy zsidósága miatt annak idején milyen megaláztatások érték diáktársai részéről az iskolában.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 13. / 20:28

Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ma megérkezett Izraelbe, ahonnan – a legmagasabb rangú állami vezetőkkel való tárgyalások után – Szaúd-Arábiába vezet majd az útja. A Haaretz véleménycikke Biden látogatása kapcsán azt írja: az elnöknek az „új” Közel-Keletről egészen más képet festenek az izraeliek, mint az arab tárgyalópertnerek, sőt, egészen mást várnak Amerikától Izraelben, mint a térség arab országaiban.

Megemlékezések / 2022. Július 04. / 12:13

Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

Mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokuaszt debreceni áldozatairól tegnap a cívisvárosban, ahol a holokauszttúlélőket egy-egy szál virággal köszöntötte Papp László polgármester a Pásti utcai ortodox zsinagógában, s emlékező beszédet mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is – számolt be az eseményről a Dehír.hu helyi hírportál.