Címkék

holokauszttúlélők

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 10:45

Kardos Péter főrabbi: „Édesapám, képzeld el, itt állok a Parlamentben..."

– Képzeld el, itt állok a Parlamentben, és beszédemben visszaidézem az akkor történteket. Abban a Parlamentben, kipával a fejemen, amelyben megszülettek a zsidótörvények. Ami azt jelentette, hogy Téged törvényesen gyilkoltak meg, Téged, akit a legjobban szerettem – a fenti szavakat Kardos Péter főrabbi, holokauszt-túlélő mondta a Parlament Felsőházában április 16-án. Az alábbiakban a beszéd teljes szövegét közöljük.

Zsidó világ / 2024. Április 11. / 12:28

Dokumentumfilmen két holokauszt-túlélő találkozása 80 év után

Jack és Sam – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amely két, az Egyesült Államokban új hazára talált holokauszt-túlélő, Sam Ron és Jack Waksal meghökkentő esetét meséli el. Jack és Sam (akiknek akkor még lengyel nevük volt) utoljára egy náci haláltáborban látták egymást, majd 80 évvel később egy floridai holokauszt-megemlékezésen találkoztak újra.

Megemlékezések / 2024. Február 06. / 10:20

Ma 75 éve halt meg Zsolt Béla író, újságíró

A Bródy Sándor által felfedezett Zsolt Béla 1895-ben született Steiner Béla néven zsidó családban Komáromban, és Budapesten hunyt el 1949. február 6-án. A Nyugat második nemzedékéhez tartozott. A vészkorszakot a Kasztner-vonat utasaként élte túl, ám a szintén zsidó származású felesége egész családját megölték. Az 1946-ban megjelent Kilenc koffer című, a nagyváradi gettóról szóló regénye az egyik első szépirodalmi mű a magyar holokausztról.

Zsidó világ / 2024. Január 23. / 15:57

80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer túlélő él még a világon

Csaknem 80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában – derült ki a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevű szervezet kedden közzétett új demográfiai jelentéséből.

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:34

Gettófelszabadítás 79: „A reménység foglyai vagyunk"

A budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagógában rendezett megemlékezésen több százan vettek részt, köztük holokauszttúlélők, zsidó szervezetek vezetői, diplomaták, politikusok és diákok. Beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke.

Megemlékezések / 2024. Január 15. / 10:41

Ma temetik a 95 évesen meghalt Rebeka Greenberger magyar holokauszttúlélőt

Az Ein Gev kibucban 95 éves korában elhunyt Rebeka Greenberger magyar származású holokauszttúlélő – ezt a kibuc jelentette be, amely évtizedeken át az asszony otthonát jelentette. A vészkorszakban Rivkát (ahogyan Izraelben becézték) Vásárosnaményből deportálták, majd a holokauszt után Németországban telepedett le, ott ismerkedett meg későbbi férjével, akivel 1950-ben alijáztak. Emléke fonódjék be az élet kötelékébe!

Közélet / 2024. Január 11. / 11:45

Közlemény a holokauszttúlélők életbenléti igazolásáról

A „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy a holokauszttúlélők életbenléti igazolását a hatályos rendelkezések szerint továbbra is az egyesület állítja ki. A „NÜB”-iroda fogadónapja: minden hétfőn délelőtt 9-12 óra között Budapesten, a VI. kerületi Bajza utca 26. szám alatt. Az életbenléti igazolások végső visszaküldési határideje: 2024. március 15-e.

Élet + forma / 2024. Január 06. / 20:47

Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

Ma ünnepli 80. születésnapját dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta és író, aki 1944. január 6-án születet Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a világháború alatt eltűnt, édesapját munkaszolgálatra vitték. A család rettenetesen megszenvedte a vészkorszakot, ilyen előzmények után érthető, hogy Máté Gábor családtagjaival együtt 1956-ban elhagyta Magyarországot. Kanadában valósította meg gyerekkori álmát: orvos lett.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 03. / 17:15

Botlatóköveket raktak le Hódmezővásárhelyen – most először

Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István emlékére a leszármazottaik kezdeményezésére botlatóköveket helyeztek el Hódmezőváráshelyen a polgári újév első napjaiban. A városból a vészkorszakban mintegy ötszáz embert gyilkoltak meg, és ezek az első botlatókövek Hódmezővásárhelyen

Megemlékezések / 2024. Január 03. / 10:43

Ma volna 85 éves Sas József színművész és humorista

Sas József 1939. január 3-án született, s kisgyerek volt még, amikor a holokauszt áldozatává lett édesapját elvesztette. Vérbeli komédiás volt, hiszen színész fiaként született. A színpadon nevetett és nevettetett, a magánéletben azonban nem az a „Sas Józsi" volt, amilyennek az ország megismerte, s ebben közrejátszhatott a vészkorszak rettenete is. A Sas Kabaré alapítója ma ünnepelné 85. születésnapját – legyen áldás az emléke!

Tudomány / 2024. Január 02. / 14:26

Erős Ferenc emlékére jelenik meg A holokauszt nemzedékei című kötet

A Virág Teréz Traumakutató Csoport 2021. április 15-én rendezett, A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza egy hamarosan megjelenő kötet az Animula Kiadó gondozásában. A mű szerkesztői: Bárdos Katalin, Heller Mária és Vörös Kata.

Online kiadványok / 2023. December 09. / 19:33

A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései (online kiadvány)

Hiánypótló online kiadvánnyal jelentkezett a Thököly úti zsinagóga körzet – A Steiner Judit szerkesztésében megjelent „Hogy történhetett ez meg? – A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései” című kiadvány tíz zuglói gyökerekkel rendelkező holokauszttúlélő emlékezéseit olvashatjuk el. A kiadvány megjelenését a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatta.