Címkék

Hanuka 2023

Izrael / 2023. December 25. / 17:54

Habár a hanukának vége, ezt a videót olyan jó újra és újra megnézni...

Az izraeli hadsereg katonái egy nagyméretű, fémből készült hanukiát hoznak ki a romok alól, majd az ünnepi gyertyatartót fölviszik a Bét Hanun tetejére, hogy onnan hirdesse a csodát. Habár ez mintegy három hete történt a Gázai övezet északi részén, most mégis megosztjuk önökkel, hiszen olyan jó újra és újra megnézni... Am Israel Chai!

Zsidó világ / 2023. December 17. / 12:17

Nagykállóban is fellobbantak a Hanuka lángjai

A Szól a Kakas Hagyományőrző Alapítvány második alkalommal tartott Hanukát Nagykállóban. Az ünnepet méltatta Radnóti Zoltán főrabbi, aki ünnepélyes gyertyagyújtásra kérte fel a jelenlévőket.

Zsidó világ / 2023. December 15. / 12:23

Hanuka Szombathelyen: mindannyiunkban ott rejlik a csodák lehetősége, a fény ereje

A csütörtöki közös gyertyagyújtáson dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke mondott beszédet. Kiemelte, „Ez az ünnep arra emlékeztet minket, hogy a bennünk lobogó láng révén mi magunk is hozzájárulhatunk a világban tündöklő fényhez.

Zsidó világ / 2023. December 14. / 21:00

Hanuka, a lányok ünnepe

Bár az ünnep eredetét jobbára (és talán visszamenőlegesen) a héber bibliának és a zsidó apokrifeknek tulajdonítják, a „lányok napjának” modern megünneplése az észak-afrikai és közel-keleti közösségekben maradt fenn, leginkább Tunéziában, Líbiában, Dzserbában, Marokkóban, Algériában, Törökországban, valamint Szalonikiben.

Közélet / 2023. December 14. / 13:56

Dr. Shemesh Assaf lett az idei év Hanukatalizátor díjasa – Mazel tov!

Az 1972-ben született dr. Shemesh Assaf annak idején orvosi tanulmányai miatt érkezett Budapestre Izraelből, és immár 30 éve él a magyar fővárosban. A sürgősségi ellátás a szenvedélye, de a sürgősségi szakvizsgán kívül rendelkezik belgyógyász- és intenzív szakvizsgával is.

Zsidó kisokos / 2023. December 13. / 19:58

A hanukia története

A hanuka zsidó ünnep, a makabeusok i. e. 164-ben aratott győzelmét ünnepli a szíriai görög elnyomók felett. Erre emlékezve nyolc napon át gyertyát gyújtunk, minden nap egyre többet. A hanukia formája, anyaga és mérete nagyon sokféle lehet. A filléres hordozható verziótól, a nemesfémekből készült remekbe szabott műalkotásokon át a modern minimalistáig mindenféle verzióval találkozhatunk.

Zsidó világ / 2023. December 13. / 12:34

„Nekem is van kislányom", avagy egy magyar zsidó apa levele 1923-ból

Az Egyenlőség című lap egyik 1923-i számában találtunk rá egy olvasói levélre, amelyet hanuka alkalmából egy bizonyos Werther Mór nevű olvasó írt a zsidó újságnak . A magát „zsidóul érző apa” 100 évvel ezelőtt íródott levelét most megosztjuk olvasóinkkal, mert tanulságos és megható. Boldog hanukát minden hittestvérünknek!

Közélet / 2023. December 12. / 23:23

A magyar EU-elnökség egyik prioritása az antiszemitizmus elleni harc lesz

– Jövő év második felében, amikor Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb prioritása az antiszemitizmus elleni küzdelem lesz – jelentette be Bóka János európai ügyekért felelős miniszter a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) hanukai fogadásán, amelyet hétfőn este rendeztek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Zsidó világ / 2023. December 12. / 14:21

HanukaFeszt 2023: ünnepi varázslat a negyedik napon

Rendkívüli élményben volt része azoknak, akik meghallgatták Palya Bea énekesnő és barátainak hanukai koncertjét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Emlékezetes és méltó volt a hanukia negyedik gyertyájának meggyújtása alkalmából rendezett ünnepség a Dohány utcai zsinagógában is.

Zsidó világ / 2023. December 12. / 11:01

HanukaFeszt 2023: Sálom hanuka és hávdálá a kicsiknek, neon-party a fiataloknak

Szombat délután fellobbant a hávdálá gyertya lángja a Rumbach Zsinagógában. A Rumbi Tanház gyermekei és szüleik elbúcsúztatták a szombatot, valamint meggyújtották a hanukia harmadik lángját. A kicsik muzsikával, tánccal, vidám hanukai dalokkal ünnepeltek, a sok játék mellett elkészíthették saját hanukai olajukat, hanuka-geltekkel töltötték meg az ünnepi trendeliket, és finom fánkot is díszíthettek.

Élet + forma / 2023. December 09. / 20:55

Karácsony Gergely: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

A sötétség régen nem követelt magának akkora teret, mint napjainkban. Az elszabaduló gyűlölet háborúkat robbantott ki, ártatlan életek esnek az értelmetlen gyilkolás áldozatául. – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a magyar zsidó közösségnek írott hanukai köszöntőjében, amelyben többek között az olvasható: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

Izrael / 2023. December 09. / 20:35

Izraeli Főrabbinátus: Egy kis fény sok sötétséget oszlat el

Hanuka a fényt szimbolizálja, egy kis fény sok sötétséget oszlat el, a tiszta olaj taszítja a tisztátalant. A lelki fény az, amely a tábor előtt megy, és megvilágítja az utat. Szemünk előtt Izrael megváltásának nagy csodája ismétlődik újra és újra, tanúi vagyunk annak, hogy az Ö.való segítségével Izrael hadserege nagy győzelmet arat sok és gonosz ellensége felett.