Címkék

hanuka

Hírek, lapszemle / 2023. December 17. / 13:01

Lengyel politikusok álltak ki a zsidó közösség mellett

Euronews: Lengyel vezetők csatlakoztak a zsidó közösség tagjaihoz a parlamentben, miután kedden egy szélsőjobboldali képviselő tűzoltó készülékkel oltotta el a hanukián égő gyertyákat.

Zsidó világ / 2023. December 14. / 21:00

Hanuka, a lányok ünnepe

Bár az ünnep eredetét jobbára (és talán visszamenőlegesen) a héber bibliának és a zsidó apokrifeknek tulajdonítják, a „lányok napjának” modern megünneplése az észak-afrikai és közel-keleti közösségekben maradt fenn, leginkább Tunéziában, Líbiában, Dzserbában, Marokkóban, Algériában, Törökországban, valamint Szalonikiben.

Zsidó kisokos / 2023. December 13. / 19:58

A hanukia története

A hanuka zsidó ünnep, a makabeusok i. e. 164-ben aratott győzelmét ünnepli a szíriai görög elnyomók felett. Erre emlékezve nyolc napon át gyertyát gyújtunk, minden nap egyre többet. A hanukia formája, anyaga és mérete nagyon sokféle lehet. A filléres hordozható verziótól, a nemesfémekből készült remekbe szabott műalkotásokon át a modern minimalistáig mindenféle verzióval találkozhatunk.

Zsidó világ / 2023. December 12. / 14:21

HanukaFeszt 2023: ünnepi varázslat a negyedik napon

Rendkívüli élményben volt része azoknak, akik meghallgatták Palya Bea énekesnő és barátainak hanukai koncertjét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Emlékezetes és méltó volt a hanukia negyedik gyertyájának meggyújtása alkalmából rendezett ünnepség a Dohány utcai zsinagógában is.

Zsidó világ / 2023. December 12. / 11:01

HanukaFeszt 2023: Sálom hanuka és hávdálá a kicsiknek, neon-party a fiataloknak

Szombat délután fellobbant a hávdálá gyertya lángja a Rumbach Zsinagógában. A Rumbi Tanház gyermekei és szüleik elbúcsúztatták a szombatot, valamint meggyújtották a hanukia harmadik lángját. A kicsik muzsikával, tánccal, vidám hanukai dalokkal ünnepeltek, a sok játék mellett elkészíthették saját hanukai olajukat, hanuka-geltekkel töltötték meg az ünnepi trendeliket, és finom fánkot is díszíthettek.

Élet + forma / 2023. December 09. / 20:55

Karácsony Gergely: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

A sötétség régen nem követelt magának akkora teret, mint napjainkban. Az elszabaduló gyűlölet háborúkat robbantott ki, ártatlan életek esnek az értelmetlen gyilkolás áldozatául. – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a magyar zsidó közösségnek írott hanukai köszöntőjében, amelyben többek között az olvasható: Kívánok Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének békét és fényt!

Élet + forma / 2023. December 08. / 13:25

Indul a hanukai fánkszépségverseny – sütésre fel!

A különleges fánkcsodákról készült fotók leadási határideje 2023 december 15. péntek, déli 12 óra. A legszebb és legötletesebb fánkok készítői ajándékutalványt kapnak. A fánkokról készült fotókat kérjük a feldmjerelnok@kozep-zsido.hu e-mail címre küldjék el.

Kultúra / 2023. December 08. / 13:16

Hanukai örömkoncert a Rumbach zsinagógában

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai között köszöntött ránk a fény ünnepe. Az ünnep, amely évről évre hirdeti a csodát, hogy a sötétség felett a fény újra és újra győzedelmeskedik.

Élet + forma / 2023. December 07. / 19:40

Hanuka 2023: egy tökéletes fánk az ünnepi napokra

A ma este beköszöntött ünnep elengedhetetlen kelléke a frissen sült hanukai fánk lekvárral a közepén és porcukorral meghintve. Cikkünkben adunk pár tippet annak érdekében, hogy ha nem is tudjuk megközelíteni a nagyik legendás fánkkölteményeit, de azért mi se valljunk szégyent a nagy művel. A lakás napokig olajszagú lesz, de nem baj – az édes olaj illata nagyon is passzol a hanuka ünnepéhez.

Zsidó világ / 2023. December 07. / 14:28

Dr. Grósz Andor: Boldog Hanukát minden hittestvérünknek!

Ne feledjük, a Hanuka végső soron annak az örömünnepe, hogy őseink győztek az ellenség fölött, majd a meggyalázott Szentélyt újra felavatták, így a Templom ismét elláthatta szakrális funkcióját – írja ünnepi köszöntőjében Prof. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Élet + forma / 2023. December 07. / 14:12

Orbán Viktor: A hanuka csodája hozza el a várva várt békét is mindannyiunknak!

Az év legsötétebb napjain meggyújtott hanuka-gyertyák arra emlékeztetnek, hogy a leghosszabb éj sem tarthat örökké, és még a legnehezebb időszakoknak is vége szakad egyszer – fogalmazott Magyarország miniszterelnöke, aki levélben köszöntötte Prof. Dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét és a magyar zsidó közösség tagjait a ma este beköszönő ünnep alkalmából.

Zsidó világ / 2023. December 06. / 21:02

Hanuka 2023 – ünnepi kisokos

Olvassák szeretettel az ünnepre összeállított kisokosunkat. Ha van bármi, amit szívesen megkérdeznél a hanukáról, nálunk megtalálod a választ.