Címkék

Biztonságpolitika

Izrael / 2023. Január 30. / 20:15

Az USA továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

– Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki ma Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat.

Izrael / 2023. Január 25. / 11:01

Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot tart Izrael és az USA

Minden eddiginél nagyobb, többnapos légi és tengeri közös hadgyakorlatot kezdett tegnap az izraeli és az amerikai haderő, részben Izraelben – jelentette az MTI a helyi médiára hivatkozva. Az izraeli katonai rádió szakértője szerint a cél elsősorban Irán figyelmeztetése. „A bazalt tölgyei" fedőnevű hadgyakorlaton – az izraeli egységek mellett – 6400 amerikai katona vesz részt, többségük a George Bush repülőgép-hordozón és az azt kísérő hadihajókon.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 24. / 18:08

Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

A Tel-avivi Egyetem tudósai olyan rendkívül érzékeny szagérzékelőt alkottak, amelyet egy kisméretű, négykerekű robothoz csatlakoztattak. Így a szerkezet távolról és önállóan képes megközelíteni azokat a területeket – ilyen például egy zsúfolt reptér vagy egy tömegrendezvény helyszíne –, ahol a „robot-orr" azonosíthatja a drog vagy robbanószer jelenlétére utaló szagokat. Az eszköz egészségügyi diagnosztikában is használható lehet.

Hírek, lapszemle / 2022. December 21. / 15:04

SHIELD-projekt Rómában: A párbeszéd a szeretetre és a testvériségre épül

A SHIELD-projektben tíz európai ország 18 partnere vesz részt, köztük az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A cél a bűnüldözési szervek, a helyi hatóságok, a különböző vallási vezetők és a gyülekezetek közötti együttműködés és párbeszéd fejlesztése áll. Az egyetemet Menyhért Anna képviselte, a Mazsihisz részéről Werner Gábor vett részt a találkozón.