Mi az oka, ha a mostani széderen osztrigás tálból ettünk?

2020. Április 17. / 09:46


Mi az oka, ha a mostani széderen osztrigás tálból ettünk?

Kiment a pészachi ünnep, s ha valakinek szöget ütött volna a fejébe, hogy az online közvetítéseken vajon miért láthatott osztrigás tálra feltűnően hasonlító ünnepi tálat az asztalon, az megnyugodhat: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban tudják a választ. A megoldás nem egyszerű, viszont egészen káprázatos, és csak Karlsbadig kellett miatta elmenni.


Habár múzeumunk ideiglenesen zárva tart, a munkatársai gőzerővel dolgoznak rajta, hogy legalább az interneten révén meglátogathassuk őket. Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Facebook-oldalán osztott meg egy, az intézmény dolgozói által készült videót arról, hogy miképpen kerülhet osztrigás tálhoz hasonló szédertál az ünnepi asztalunkra, s vajon miért díszeleg a közepén ez a felirat: Karlsbad.

A felvétel igen érdekes, s habár a titkot nem áruljuk el (kiderül a videóból), annyit előre közlünk: az emberi leleményesség határtalan, így nincs mit rajta csodálkozni, hogy habár az osztriga nem kóser, s számunkra a fogyasztása szigorúan tiltott, valamiképpen mégis kapcsolatba került a felszolgálására használt tállal a közép-kelet-európai ortodox zsidóság. 

„A karlsbadi szédertálak eredete igazán meglepő: közép-európai interkulturális kapcsolatok eredménye, melyben vannak nagyvilági urak, nem kóser ételek és rafinált szuvenírárusok is. Köszönettel a családi szédertálakért: Edina Schon, Judit Blastik, Erényi Eisler Szász Ágnes." 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Mert az ember másokért él – Jó szombatot!
Mazsihisz hírek
Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban
2024. Március 06. / 11:13

Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban